missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

EDITORIAAL

Nuntiuncula Nr 680 Mei - Juni 2013
maandag 1 juli 2013 door De Wulf Mark, Webmaster

Wijze woorden komen soms vanuit een onverwachte hoek. Nigel Williams, een grofgebekte stand-up comedian, kwam vanuit Engeland naar Antwerpen als zestienjarige. Hij werkte eerst als dokwerker, was een tijdje syndicalist en is nu actief op de planken als ‘moppentapper’. Geen huisje is hem te heilig en hij spaart niets of niemand met zijn soms bijtende humor. Toch kwam hij onlangs raak uit de hoek.

Hij vond het heel eigenaardig dat iedereen in de handen klapte toen Paus Franciscus de Kerk opriep om zich om de armen te bekommeren. “Ik dacht” zei hij gevat “dat zijn baas dat al 2000 jaar eerder had verkondigd!” Hij moest er geen lange theorieën aan toevoegen om ons te laten aanvoelen dat er iets schort of hapert met het beeld dat “men” heeft over de Kerk en de volgelingen van Jezus. Ons hoofdkwartier is gevestigd in een marmeren paleis, met alle mogelijke middeleeuwse pracht en praal van dien. Dat alles kan klinken als goedkope spot of flauwe kritiek. Toch bleef ik zitten met een knagend gevoel. Wat doe ik met dergelijke opmerking? Hier volgen nu enkele losse gedachten die bij me opwelden.

Moeten we, zoals een confrater van Varsenare het stelde, het Vaticaan schenken aan de Unesco als Werelderfgoed en iets anders zoeken? Potsierlijk voorstel of een mogelijks profetische geste?

Schandalen in Bangladesh choqueren ons terecht. Zetten ze er ons ook toe aan om het huidig kapitalistisch systeem in vraag te stellen? Ook bij ons? Ik kan me niet ontdoen van de idee dat voor sommigen ‘syndicalisme’ een vies woord is, of minstens een voorbijgestreefd fenomeen. Doen we inspanningen om de oorzaken te achterhalen die leiden tot een staking, of kiezen we spontaan, haast als vanzelfsprekend, de kant van de bazen? Uiteraard zijn er geen eenvoudige oplossingen en natuurlijk is de huidige situatie van de wereldeconomie heel ingewikkeld (zelfs specialisten hebben er geen pak op, laat staan controle over)

Ik zou willen afronden met een cliché uit de sportwereld. Supporter ik (spontaan, haast instinctmatig) voor de “underdogs van deze wereld” of voor de “beroemde machtige sterren?

[vert] Jezus werd veroordeeld door de beroemde sterren omdat hij het opnam voor de underdogs. [/vert]

Mark De Wulf,M.Afr.
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 164 / 1122565

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License