missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika

Communiteit te Oostkamp (Brugge)

Om ons beter te kennen
dinsdag 15 april 2008 door Zr Cecilia Trypsteen


Sinds 1997 wonen wij de "Witte Zusters" in Oostkamp in het voormalig klooster van de Zusters van de H.Familie

Sint Jozefdreef 5
8020 Oostkamp

Wij bewonen het tweede verdiep met zeven zusters.

Wij hebben allen een rijk gevuld missionarisleven beleefd, waarvan we mooie herinneringen op na houden.


Van links naar rechts

-  Franceska Vanbetsbrugge

In Kongo werkte ik als verpleegster in het hospitaal te Bukavu, later in de operatiezaal in het hospitaal te Katana - Fomulac. Terug gekomen om gezondheidsredenen werk ik in de verzorging van bejaarde medezusters en bij de Witte Paters o.a. te Varsenare tot nu toe.

-  Marie-Cecile Libbrecht

In Burundi begon ik in de hoofdstad "Bujumbura" als onderwijzeres in de school "Stella Matutina’. Nadien gaf ik les in het Secondair Onderwijs, in de Normaalschool te Bukeye. Vanaf 1961 was ik in de Rwanda in het Catechetisch Instituut te Butare.

Naast mijn 22 jaar in het onderwijs in Afiika, heb ik verschillende taken aanvaardt in de congregatie: 6 jaar in Rome, 1 jaar in Zwitserland en 9 jaar in België.

Ik blîjf contact houden met Afiikaanse families en ben aangesloten in het vrijwilligerswerk hier ter plaats.

-  Jeanne Laurent

Gedurende 15 jaar verbleef ik in Rwanda. IK deed er het economaat in de school te Nyundo, en later te Zaza. Zo zette ik me in op sociaal vlak voor de opvang van mensen in moeilijkheden.

-  Lydie Peeters

Gedurende 27 jaar was ik werkzaam in Tanzania, vooral in Sumbawanga en Karema. Hoofdzakelijk begaan met het materiële: bevoorrading en onderhoud van de gebouwen van het hospitaal. Ook werd me de opleiding van de arbeiders toevertrouwd. Daarnaast was ik nog verantwoordelijk voor de huishoudelijke vorming van de leerlingen in het internaat van de verpleegsterschool.

Nu ben ik chauffeur en doe allerlei en nog wat.

-  Elza Traen

In Afiika verbleef ik 30 jaar, een in Noord Afrika in Algerije en 29 jaar in Kongo te Kalima en Burhale. Als econoom werkte ik in een hospitaal dat 600 bedden telde. Ik begeleidde ook de afdeling voor ondervoede kinderen en op de parochie leidde ik de catechisten op, en ik werkte vooral met vrouwen.

-  Anna Hendrikx

Zoals ieder zuster leerde ik eerst de Afrikaanse taal van het gebied waar we gezonden werden, voor mij in Tanzania te Kigoma, het Kiswahili.

In die 20 jaar gaf ik de catechese op de parochie, alsook was ik assistente op het secretariaat in het bisdom.

-  Therese Morlion

Ik heb 40 jaar Afiikaansleven achter de rug in Kongo, in 5 verschillende missieposten. Vooral was ik in Katana - Fomulac, ook Burhale,, Kalima,, Wamaza, Moba. Het economaat was mijn domein en ik werkte ook mee aan de alphabetisatie van de bevolking. In de namiddag gaf ik handwerk aan de meisj es en de vrouwen, ook ’s avonds nog catechese.

# # # # # # # # # #

Vele zusters stonden in het onderwijs, de medicinale sector, de catechese op de parochies, ook allerhande opleidingen op sociaal gebied vormden het programma.

We hebben de blijde boodschap mogen verkondigen elk volgens zijn talenten.

JPEG - 156.6 kB
Het mooie daarvan is dat het werk tot op vandaag verder gezet wordt door de inlandse Congregaties (21 in getal met 4679 zusters), die we hebben opgeleid en helpen tot stand komen in de verschillende landen van Afrika.

Stamboom Afrikaanse zusters.

# # # # # # # # # #
Onze missie is één waar we ook zijn, en missionaris blijft men zijn leven lang.

Wij zijn gezonden om te dienen naar allen zonder onderscheid van godsdienst, religie, kleur of taal.
 

Hoe beleven we hier in Oostkamp ons missionaris zijn ?

We blijven missionaris door onze openheid voor alle culturen, door onze dienstbaarheid, door de vriendschap met allen, zoals met de Afrikanen die hier langskomen.

We schakelen ons in voor vrijwilligerswerk; we nemen deel aan het parochieleven; we doen ook aan ziekenbezoek. Sommige zusters zijn lid van het team ’ziekenzorg’ en andere. We nemen ook nog de zorg voor de kapel en nog veel andere dingen die geen naam hebben.

We leven sterk mee met het wel en wee van de bewoners van het "Woon- en zorgcentrum St. Jozef ". waartoe 2 van onze medezusters behoren:

van links naar rechts:
Marie-Paule Nollet en Maria Demeulenaere.

# # # # # # # # # #

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 2446 / 1086920

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License