missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vasten 2014

WAT DOE IK ER MEE?

Nuntiuncula Nr 684 Januari - Februari 2014
zondag 2 maart 2014 door De Wulf Mark

E D I T O R I A A L

Ik neem aan dat ieder van ons wel dagelijks een stukje evangelie leest of beluistert. Sommige perikopen kennen we uit het hoofd. Over andere hebben we al ettelijke malen gepreekt of gemediteerd. Sommige passages zijn klaar en duidelijk. Dat denken we toch. Andere zijn dan wel een beetje moeilijker en duister. Veel hangt af van onze exegetische aanpak en achtergrond. Het is bijna nooit evident wat een bepaald gebaar of woord van Jezus betekent voor ons vandaag. De cultuur en leefwereld van Jezus was totaal anders dan de onze: hij groeide op in een dorp als vrome jood in een bezet land. Wij leven in een geglo-baliseerde en geseculariseerde wereld. De Jezus van Nazareth zou verloren lopen in onze straten. De Verrezen Heer echter heeft nog een boodschap voor ons vandaag.

Ik geef nu vier voorbeelden, vier uitdagingen die me recent onder ogen kwamen.

  1. [bleu marine]Het citaat van Jean Peeters[/bleu marine], Scheutist in het recente nummer van Nuntiuncula: ‘We moeten vaststellen dat een aantal van onze confraters weinig belangstelling aan de dag lijken te leggen voor vragen rond gerechtigheid in de wereld en in België, of rond de bescherming van de natuur. Waarom?’

  2. [bleu marine] Google[/bleu marine], de zoekmachine, nodigt ons uit om volgende woorden in te tikken: “Vlamingen zijn…” En “Belgen zijn…” Wat vond ik? “Belgen zijn raar (’moche’ in het Frans), dom en racistisch” en “Vlamingen, precies hetzelfde, raar, dom en racistisch ”. Zo weerspiegelt Google de quasi universele vooroordelen over Belgen en Vlamingen (vooral vanuit Frankrijk en Nederland, de zgn. Belgenmoppen). Natuurlijk zijn we niet raar en dom! Is het ook zo vanzelfsprekend dat we niet racistisch zijn in ons landje? En al zouden we dom zijn, is het ten slotte niet onze schuld. Misschien zijn we zo geboren! Daar kunnen we dan niets aan doen. Maar zouden we racisten zijn? Daar kunnen we wel iets aan doen, in onszelf en bij familieleden, kennissen en buren. Kan ik het Evangelie lezen en denigrerend spreken over mijn medemens, of niet reageren wanneer anderen, in mijn bijzijn racistische praat verkopen?

  3. [bleu marine]In Kleine Brogel[/bleu marine] liggen er nog steeds atoombommen en België (sommige Belgen toch) denkt er daarom aan nieuwe peperdure F-35’s te kopen. Raakt mij dat? Verontwaardigt me dat? Beïnvloedt dat mijn stemgedrag straks op 25 mei?

  4. [bleu marine]De gemiddelde Belg[/bleu marine] eet 640 gram vlees per week. Wat doet mij dat? Onlangs kregen we drie goede redenen om minder vlees te eten:
    - Uit solidariteit met hen die zich dat niet kunnen permitteren.
    - Uit respect voor de schepping.
    - Uit zorg voor onze eigen gezondheid.

Alle vier voorbeelden gaan over een spiritualiteit met de voeten op de grond. Alle vier kunnen ons helpen het evangelie te beleven in ons dagelijks leven.
Ieder van ons heeft te maken met rechtvaardigheid en de schepping, met racisme, met overdaad aan wapens en overdaad aan vlees.

I[marron]k wens jullie allen een deugddoende Vasten toe.[/marron]

Mdw
 

PS: voor punt 3 en 4 kan je de recente Breuklijnen van Jef V. consulteren.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 184 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License