missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

EDITORIAAL

Nuntiuncula n° 686 Mei - Juni 2014
vrijdag 27 juni 2014 door De Wulf Mark, Webmaster

[marron]Ik geloof er niet meer in[/marron]

Nee, deze titel heeft niets te maken met het feit dat ik op 1 juli mijn tweede term begin als sectorverantwoordelijke (officieel Provinciaal Gedelegeerde)!

Het is wel de hoofding van een opiniestuk in de Standaard van het recente Pinksterweekend. Mevrouw Rachida Aziz (°1971) modeontwerpster, onderneemster en activiste luidt de alarmbel en is ontmoedigd. Jaren verzette ze zich tegen elke vorm van racisme. Nu is ze moegestreden. Ze noemt de situatie in ons land erger dan pakweg twintig jaar geleden. Racisme is blijkbaar diep ingebakken in onze samenleving. Brengen de komende regeringen enig solaas? “Maar weet u“ schrijft ze “ik geloof er niet meer in.” Ik citeer één alinea uit haar bijdrage: “Een bekend politicus zei ooit: "Ik weet wat ik moet doen om het klimaatprobleem op te lossen, maar ik weet niet hoe ik daarna nog verkozen geraak." Bij racisme is dat ook zo. In België krijg je een recordaantal voorkeurstemmen als je in elk interview herhaalt dat racisme relatief is of als je stoer doet tegenover enkele Afghaanse tieners die in België een leven proberen op te bouwen.”

Wat, racisme een relatief begrip? “ Loop a.u.b. een dag lang als zwarte vrouw rond in dit land en u zult begrijpen hoe ‘relatief’ het is dag in dag uit als tweederangsburger te worden behandeld.” Aan het woord is Chika Ungwe (°1974) schrijfster in het Nederlands en het Engels.

Moeten we dan de armen laten hangen? We kunnen geneigd zijn journalist William Van Laeken, 20 jaar lang hét gezicht van het TV programma Panorama, gelijk te geven als die stelt: ”Tegen de meeste ziektes bestaan medicijnen. Tegen deze lijkt weinig te helpen. Racisten? Negeer ze, ze zijn hopeloos.” [mauve fonce](Knack 4/12/2013 p 52.)[/mauve fonce]

O[marron]ns antwoord als missionarissen (of gewoon als volgelingen van Jezus):[/marron]

  • Nee, racisme is niet relatief, maar altijd en overal verkeerd.
  • We zijn er ons niet steeds van bewust dat we niet immuun zijn tegen deze ziekte.
  • Er sluimeren kiemen van racisme in ieder van ons. Of we nu gay of hetero zijn, man of vrouw, oud of jong, missionaris of niet, moslim of jood.
  • Reageer ik op racistische moppen, hoe onschuldig ook? Ze negeren is ook een vorm van reageren: de moppentapper teleurstellen.
  • Hier kunnen gelovigen, ongelovigen, humanisten en devote katholieke elkaar vinden.
  • Nuntiuncula zou een forum kunnen zijn waar we elkaar nederiger en mondiger maken. Word een actieve lezer van dit tijdschrift!
  Mark De Wulf, M.Afr.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 207 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License