missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Editoriaal

HOOP

Nuntiuncula Nr 689 November-December 2014
zaterdag 27 december 2014 door De Wulf Mark

[marron]De periode van de Advent zal afgelopen zijn wanneer dit nummer van Nuntiuncula bij jullie in de bus valt. Tijdens die periode hadden we het voortdurend over de HOOP … ooit wordt het anders… ooit grazen koe en beer vreedzaam samen… een twijg op een oude stronk…[/marron]

[vert]Charles Péguy zegt het zo mooi:[/vert]

  Wat ik het meest liefheb, zegt God, dat is de hoop.
Het geloof dat verwondert me niet.
Het is ook niet verwonderlijk dat mensen geloven…
De liefde, zegt God, zij verwondert me niet.
Het is toch niet zo verwonderlijk dat mensen lief hebben…
Wat wij verwondert, zegt God, dat is de hoop.
Ik sta er telkens opnieuw verbaasd naar te kijken.
Deze kleine hoop, ogenschijnlijk onbeduidend.
Dit kleine meisje hoop.

Een nieuw jaar staat voor de deur. Hoe kijk ik er naar uit? Zal het weer meer van hetzelfde zijn? Nihil novi sub sole, zei Ben Sirach… wat was, zal zijn… déjà vu… dezelfde zon zal telkens opgaan en weer ondergaan… ik wordt weer een jaartje ouder en strammer.

Natuurlijk zal Ebola niet op een wip overwonnen worden. Natuurlijk zullen niet alle extremisten, racisten en fundamentalisten plots als lammeren worden. Natuurlijk zal de muur in het Heilig Land niet als sneeuw voor de zon gaan smelten. Natuurlijk zullen onze kerken niet als bij mirakel terug vol gaan lopen.

En toch! Tijdens het afgelopen jaar zijn er tekenen van hoop geweest. Ik wil graag er enkele aanstippen.

  • [bleu marine] De synode te Rome. [/bleu marine] Een overgrote meerderheid, bijna twee derden van de stemgerechtigden, sprak zich uit voor een pastorale aanpak van barmhartigheid en mededogen, eerder dan zich vastklampen aan een koud en hard standpunt. Bron van hoop.
  • [bleu marine] In ons land. [/bleu marine] Een oprechte verontwaardiging in brede lagen van de bevolking over de groeiende kloof tussen rijk en arm. Sommige zaken zijn niet langer onbespreekbaar: vermogensbelasting voor de superrijken, de enorme afscheidspremies, de belastingparadijzen enz. Velen vragen zich af of alles wat wellicht wettelijk is, ook ethisch verantwoord is. Bron van hoop.
  • [bleu marine] Elders inde wereld. [/bleu marine] De verontwaardiging over de folterpraktijken in Guantánamo bereikte de hoogste regionen van de Amerikaanse politiek. Het verdwijnen van Campaore in Burkina Faso, na massaal straatprotest, geeft hoop aan de bevolking van Congo. Figuren zoals Paus Franciscus en José Mujica, President van Uruguay maken indruk door hun eenvoudige levensstijl. Dat massa’s mensen daardoor geraakt kunnen zijn is een bron van hoop.

Ik hoop dat je op 1 januari 2015 wakker wordt met een onblusbare hoop in je hart.

  mdw

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 339 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License