missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

“Vergeet de armen niet !”
vraagt de paus aan het Forum van Davos

Door Sébastien Maillard (in Rome), op 20/02/2016
vrijdag 22 januari 2016 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Paus Franciscus heeft een boodschap doen voorlezen bij de opening van de jaarlijkse vergadering van het economisch Wereldforum, die de leiders van ondernemingen op hun verantwoordelijkheid wijst voor de uitdagingen van de werkeloosheid, van de armoede en van het levensmilieu.[/marron]

Werkeloosheid, armoede, ongelijkheden en vervuiling enerzijds; ondernemingsschap, vernieuwingen en nieuwe industriële revolutie anderzijds. Deze laatste moeten ertoe bijdragen om de problemen van de mensheid op te lossen en niet omgekeerd, vraagt paus Franciscus in een boodschap voor de opening van de jaarlijkse algemene vergadering van het economisch Wereldforum in Davos, gelezen in zijn naam in de namiddag van 20 januari, in het Engels, door kardinaal Peter Turkson, voorzitter van de pontificale Raad Rechtvaardigheid en Vrede.

“(De zaken) hebben een verantwoordelijkheid om ertoe bij te dragen om de complexe crisis van de maatschappij en van het levensmilieu te boven te komen”, zo heeft de Ghanese kardinaal gelezen, die zich aan dezelfde taak had opgenomen op deze plaats twee jaar geleden.

[bleu marine]“Vergeet de armen niet !”[/bleu marine] In zijn boodschap voor de uitgave 2016, wijst de paus zonder omwegen opnieuw de 2.500 deelnemers aan het Forum op hun verantwoordelijkheid, voor het merendeel leiders van ondernemingen van de hele wereld, vergaderd tot 23 januari in de besneeuwde Zwitserse plaats. Hij wil dat zij “(realiseren) dat onze eigen acties oorzaak zijn van onrechtvaardigheid en van ongelijkheid ” : “Wanneer men zich dat realiseert, dan wordt men meer ten volle menselijk”.

“Weest niet bevreesd uw geesten en uw harten te openen voor de armen”, benadrukt de paus nog in deze boodschap, die in haar vorm geen enkele expliciet religieuze verwijzing gebruikt maar die, in de grond, de bezorgdheden herneemt die uitgedrukt werden in zijn encycliek Laudato si’.

“Vernieling van de menselijke persoon”

De [bleu]“Vierde industriële revolutie”[/bleu], thema van deze uitgave van het Forum van Davos, wordt meer in het bijzonder geviseerd. De paus waarschuwt opdat de “gerobotiseerde, wetenschappelijke en technologische vernieuwingen niet zouden leiden tot de vernieling van de menselijke persoon om vervangen te worden door een machine zonder hart”.

Hij vreest eveneens dat deze nieuwe industriële revolutie die op komst is “onze planeet zou omvormen tot een ledige tuin voor het plezier van enkele uitverkorenen”. Meer optimistische stemmen in het Forum zijn integendeel van oordeel dat de vooruitgang van de robotica de mens de tijd zal bieden om meer menselijk te zijn.

Kardinaal Turkszon neemt deel aan het Forum evenals Mgr. Sanchez Sorondo, kanselier van de pontificale wetenschapsacademiën.

Hun komst, zoals de tussenkomst, op 17 januari, van de Australische kardinaal George Pell tijdens een ontmoeting op hoog niveau in Rome van de leiders van ondernemingen of nog de audiëntie onlangs verleend door de paus aan de baas van Google, dragen ertoe bij de economische en sociale boodschap van paus Franciscus beter te begrijpen bij de elite van de zaken, vertroebeld door zijn antikapitalistisch beeld.

Sébastien Maillard (in Rome)
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 372 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License