missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
BOEKENNIEUWS

Marie. Overleven met de dood

Nuntiuncula N° 697 Maart – April 2016
donderdag 5 mei 2016 door J.V., Webmaster

Marie. Overleven met de dood
  Marie Bamutese en Peter Verlinden
  Davidsfonds 2015
Softcover - 183 p. 16.50 €
ISBN : 9789059086753

[bleu marine] Omschrijving : [/bleu marine]

Het verhaal van Marie, toen een jong meisje, is het verhaal van de meer dan twee miljoen Rwandese vluchtelingen: eerst in Rwanda zelf, vanaf april 1994, later meer dan een half miljoen van hen op de dool in het Congolese regenwoud, vanaf oktober 1996.

Hun vluchtelingenkampen in Oost-Congo werden toen aangevallen door het Rwandese regeringsleger van de huidige president Paul Kagame. Zijn militairen maakten maandenlang jacht op de vluchtelingen en moordden hen voor het grootste deel uit: meer dan 200.000 doden volgens een expertenrapport van de Verenigde Naties, het dubbele of meer volgens ooggetuigen, ook volgens Marie die als bij wonder de dood overleefde.

Alle autoriteiten in de hele wereld, ook de Europese en de Belgische, waren perfect op de hoogte van het menselijk drama in de wouden van Congo. Niemand heeft ingegrepen. Het Rwandese regime, dat met internationale steun nog altijd aan de macht is, kon vrij zijn gang gaan. Dit is een van de grootste bewust ‘vergeten’ misdaden tegen de mensheid van de 20ste eeuw.

[bleu marine]MARIE BAMUTESE[/bleu marine] getuigt over haar eigen overlevingstocht en die van haar familie, over de dood van haar vader, moeder, grootmoeder, neven en nichten, tantes en ninkels, jeugdvrienden en vriendinnetjes, over het slechtste in de mens, maar ook over haar geloof dat haar de kracht gaf om te blijven leven en over die enkele helden dankzij wie ze vandaag nog leeft.

Haar echtgenoot [bleu marine]PETER VERLINDEN[/bleu marine] heeft als VRT-journalist stukken van dit drama op het terrein zelf meegemaakt. Hij vult het levensverhaal van Marie aan met zijn eigen ervaringen, met getuigenissen van andere ooggetuigen en met de resultaten van het belangrijkste justitiële en wetenschappelijke onderzoek tot nu toe naar deze ’vergeten genocide’.

__5__

Tot zover de achterkaft van het boek, dat ik al enkele maanden liggen had, maar nu eindelijk gelezen Het is een bloedstollend verhaal, dat eindelijk meer licht werpt op die ‘andere’ verzwegen genocide en er niet voor terugschrikt alle, ook internationale verantwoordelijkheden aan de kaak te stellen. En tegelijkertijd en vooral het schrijnend verhaal van een jong meisje – toen nog een kind – dat zo broos en zo groots een onwaarschijnlijk tragisch avontuur heeft overleefd. Een prachtig en diepmenselijk getuigenis, gedragen door een diep geloof. En Peter Verlinden begeleidt Maries overlevingstocht met goed gedoseerde toelichtingen. Met dank aan Marie en Peter!

Een absolute aanrader!

  Jef Vleugels

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 687 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License