missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Maurits De Weerdt

dimanche 15 janvier 2017 par J.V.
  Woensdagmorgen, 11 januari 2017, omstreeks 7 uur, is onze confrater
 
Maurits De Weerdt


vreedzaam overleden in het Woon- en Zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen.

Maurits werd geboren op 9 april 1935 te Antwerpen. Vader was een gekend advocaat en professor aan de universiteit van Leuven. Hij overleed toen Maurits nog maar vier jaar was… Maurits volgde de Grieks-Latijnse humaniora aan het O.L.V.-college te Antwerpen. Na een jaar ‘Sciences naturelles et médicales’ te hebben gestudeerd aan de Facultés universitaires Notre-Dame de la Paix te Namen, trad Maurits in september 1955 binnen bij de Witte Paters te Boechout. Na het noviciaat te Varsenare vertrok Maurits naar Londen om theologie te studeren te Totteridge, waar hij op 11 juli 1961 zijn missionariseed aflegde. Het jaar daarop, op 29 juni, werd hij te Heverlee priester gewijd.

De professoren die hem al die jaren hebben begeleid beschrijven Maurits als een stille, kalme en nuchtere man, eerder zwijgzaam, flegmatiek en traag, maar degelijk, plichtbewust, met een goed oordeel. Hij is een man met overtuiging. Hij heeft organisatietalent, maar is geen grote leidersfiguur. Hij is bekwaam initiatief te nemen, is dienstvaardig, heeft veel respect voor andermans opinie en is bekwaam mee te leven met wat anderen overkomt. Als de eerste benoemingen eraan komen, gaat zijn voorkeur naar “parochiewerk in eender welk Afrikaans gebied”.

In december 1962 vertrekt Maurits naar Zambia en begint met vier maanden studie van de taal te Ilondola. Hij wordt onderpastoor te Chibote, daarna te Kasaba ; in 1966 wordt hij pastoor van Kasaba, daarna van Chibote. Overal heeft hij zonder aarzelen de vernieuwing van het Tweede Vaticaans Concilie doorgevoerd en de gevraagde hervormingen begeleid. In 1996, als hij voor de eerste keer op verlof vertrekt, schrijft Mgr. Pailloix, bisschop van Mansa, over hem : “lI est un homme de valeur et un prêtre de grande qualité. Nous avons peu d’hommes de son calibre et nous ne pouvons nous passer de lui.” Het beeld dat inderdaad spontaan opkomt bij hen die hem toen hebben gekend, is dat van een minzame herder. Hij had goede relaties met het personeel van de parochie en van het bisdom : de bisschop, de diocesane priesters, de catéchisten, missionarissen van andere congregaties, verantwoordelijke leken, personeel van hospitalen en scholen…

In 1967 wordt Maurits, die dan pastoor is te Kashikishi, verkozen als regionaal raadslid. In 1974 neemt hij deel aan het Kapittel in Rome. Het jaar daarop wordt hij regionaal gekozen en benoemd en verhuist dus naar Kasama. Hij zal twee mandaten van drie jaar volbrengen en ook in 1980 nog eens deelnamen aan het Kapittel. Hij neemt dan een sabbatjaar : hij volgt in 1984 de sessie-retraite te Jeruzalem en vertrekt voor enkele maanden naar de States waar hij een sessie volgt aan de Washington Theological Union en enkele maanden parochiedienst verricht in Florida.

Hoe graag ook hij daarna naar het parochiewerk zou zijn teruggekeerd, aanvaardt Maurits de leiding te nemen van de catechistenvorming van het bisdom, het Catechists Training Centre (C.T.C.) te Lubwe. Hij zal die taak vervullen van 1984 tot 1992. Van daaruit gaf hij ook veel vormingssessies over lekentaken voor mensen die daartoe door hun basisgemeenschappen waren aangeduid. Hij stond ook altijd klaar om links en rechts in parochies dient te bewijzen. Jean-Pierre Sauge, regionaal, getuigt : ”Maurits’ dienstvaardigheid was iedereen bekend. Hij is een toegewijd man, een trouw en aangenaam confrater, een wijze raadgever ook, zij het af en toe nogal direct.” In oktober 1992 mag hij terugkeren naar het werk aan de basis, maar wel als medestichter en verantwoordelijke van een nieuw missionair project van de Regio in de streek van de mijnen en in het hart van een volkswijk, een nieuwe parochie te Kitwe, in het bisdom Ndola.

In mei 2003 doet de Sociëteit beroep op Maurits om het team van ons S.O.L.A Study House te Bangalore in India te vervoegen. Gedurende vijf jaar, met telkens een verblijfsvergunning die voor vreemdelingen slechts zes maanden per jaar geldig is, wijdt hij zich aan de vorming van jonge kandidaten. Tijdens de ‘vrije’ maanden keert hij telkens terug naar Zambia, waar hij dan van ganser harte een of andere pastorale noodsituatie tijdelijk kan lenigen… Hij zelf blikt tevreden terug op zijn werk in India. In 2012 schrijft hij : “Mijn kort missionarisleven in India was wel zeer interessant, werkelijk een ontdekking van een andere wereld. Ik leerde de ‘come and see’ eerstejaarsstudenten Engels en drie van het derde jaar ook wat Frans, maar dat was heel wat moeilijker”.

Begin 2012 stuurt pater André-Léon Simonart, provinciaal van de Europese provincie, in naam van de Sektor België een verzoek naar Zambia om Maurits in België te mogen benoemen, waar men een econoom voor de gemeenschap van Antwerpen zoekt. Maurits aanvaardt, alhoewel hij opmerkt dat hij praktisch geen ondervinding heeft op dat gebied. Zelf had hij er echter ook al aan gedacht definitief naar België terug te komen. Zijn laatste opdracht in Ndola was de stadswijk Chipulukusu…

In september 2013 neemt hij zijn nieuwe taak in de Keizerstraat op
. Maar na enkele maanden laat zijn gezondheidstoestand hem mentaal niet meer toe welke taak dan ook nog op zich te nemen. Hij blijft als rustend bewoner deel uitmaken van de gemeenschap, maar is meer en meer ‘afwezig’. Op 24 september neemt Maurits zijn intrek in het Woon- en Zorgcentrum O.L.Vrouw van Antwerpen, waar hij meer en meer wegdeemstert en tenslotte zachtjes inslaapt.

  De verrijzenisliturgie zal gevierd worden op dinsdag 17 januari 2017 in de Sint-Annakapel, aanpalend aan ons huis in de Keizerstraat 25 (2000 Antwerpen) om 11 uur.
Concelebranten brengen albe en witte stoola.
Onze gemeenschap ter plaatse biedt ons een koffietafel aan.

Gelieve een seintje te geven aan de plaatselijke economoom.
 

 
Jef Vleugels           
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 827 / 1152704

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License