missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Op de praatstoel met P. Mauritz Van Genechten

Band N°3/4 - 2010 (Juli - September)
maandag 25 oktober 2010 door Gaby Vernack, Webmaster

[marron]Pater Maurits, op 31 oktober 2010 vertrekt opnieuw naar Burkina Faso.[/marron]

[bleu marine] Maurits, wat is de reden dat je terug gaat naar Burkina ? [/bleu marine]

Twee jaren geleden vroeg de bisschop Lucas Sanou van [vert]Banfora[/vert] me om een nieuwe parochie te stichten, in de streek waar ik al 8 jaren geleefd en gewerkt had. De parochie zou ingeplant worden in de streek (in het grote dorp) van Subaga. Ik ken de streek, heel wat dorpen en mensen en dan ook de taal.

We zouden, als ik akkoord was, met 2 priesters zijn en er was de opdracht voor het bouwen van ’n noodzakelijke infrastructuur (de woning van de priesters, een kerk aangepast aan die nieuwe parochiegemeenschap) en voor het vormen van levendige, missionaire gemeenschappen. In de lijn van wat er al gebeurt aan pastoraal in het bisdom, dat nog maar 12 jaar geleden het licht zag.

Die uitnodiging van Mgr. Lucas sprak me zo sterk aan, dat ik ten zeerste bereid was ‘ja’ te zeggen en mee te zoeken naar middelen.

Ondertussen is de woning van de priesters afgewerkt en kan de bisschop de nieuwe parochie starten in november 2010. Het is voor mij een nieuwe, boeiende opdracht de dorpen en de mensen die er leven te kennen en met de christengemeenschappen er ten dienste te staan van de mensen. Maar die nieuwe parochie moet ik nog leren kennen.

[bleu marine] Hoeveel Witte Paters en Witte Zusters zijn er nu nog werkzaam in Burkina ? [/bleu marine]

Begin 2010 waren er in Burkina Faso nog 60 Missionarissen van Afrika: 44 Witte Paters en 16 Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika ... in een land van 274.200 km2 ( dus 9 maal groter dan België ).

[bleu marine] Wanneer vertrok je voor het eerst naar Afrika? [/bleu marine]

Gewijd in 1964 werd ik, om ongekende redenen en zonder Afrika te kennen, direct in de missieanimatie benoemd. Wat ’n verrassing! Ik vond dat niet leuk! Toen ik jaren geleefd had in Afrika, heb ik opnieuw 7 jaren gewerkt in de missieanimatie en toen was dat heel leuk. Ik heb er de beste herinneringen aan! Alles heeft zijn tijd en alles op zijn tijd, zegt de wijze Prediker.

Ik had mijn voorkeur voor Opper-Volta duidelijk en al lang uitgedrukt en toen werd ik toch benoemd in Kongo. Ondanks al die politieke moeilijkheden met Mulelisten, Simba’s, staatsgreep van Mobutu en zovele andere omwentelingen, was het toch aangenaam er te leven en te werken met mensen en in de dorpen.

[bleu marine] En daarna? [/bleu marine]

Van 1971 tot 1974 volgde ik missiologie in Leuven! En ik hielp in die studieperiode de pastoor van de St. Jozefparochie te Mortsel-Boechout. Was me dat ’n rijke en deugddoende tijd met de mensen en de parochiewerking daar.

Van 1974 tot 1984, benoemd in Opper-Volta, was ik 10 jaren werkzaam in het bisdom Bobo-Dioulasso, meer bepaald in de parochie Bama. En dat was om duimen en vingers bij af te likken.

Vreugdevolle tijd en 10 jaar lang in éénzelfde parochie, ongelooflijk!

Schone liedjes duren niet lang! Men riep me terug in België om nogmaals aan missieanimatie te doen. En dat werden 7 rijke en boeiende jaren, eerst in West-Vlaanderen en dan in Antwerpen en ook in Oost-Vlaanderen

[bleu marine] En wat na die animatie? [/bleu marine]

Ik ging terug naar Bobo-Dioulasso. Ik heb 5 jaren in Konadugu gewerkt en nog veel meer vernomen.
En dan moest ik er tussenuit! Ik heb me bewust ingezet in de parochie van Kalmthout-Centrum. En dat werden 4 goede jaren met interessant werk en verrijkende relaties tot vandaag toe.

Natuurlijk bleef Burkina roepen en ik nam terug contact op met de Witte Paters en het werd [vert]Dori[/vert] bij de Peulen! Prima. En ik werd gevraagd in 2003 in Konadugu te gaan helpen! Maar toen kreeg ik hartproblemen, met vier overbruggingen en met aanpassing aan het warme en harde klimaat. En het werd een uittesten van het hart, maar eerst hier met goede controle.

En ik kwam naar België terug om te werken in de pastoraal hier. Het werd Merksem, een federatie met 5 parochies en met een kerk gedragen, geleid, geanimeerd door leken en ze doen dat heel goed. Ik heb hier heel gelukkig geleefd en met groeiende vriendschapsrelaties!

Maar toen kwam er de oproep van Mgr. Lucas Sanou, die hier bij mij tot viermaal toe is komen logeren. En toen vertrouwde hij mij zijn verlangen toe: het oprichten van een nieuwe parochie in Subaga. Het was in 2008! En om het groene licht te krijgen van alle instanties (dokters, Witte Paters ‘Brussel’, Witte Paters ‘Ouaga’, de bisschop van Antwerpen.) dat duurde tot vandaag toe!

Maar nu is het zover. De gezondheid is goed! Het wordt samenwerken met de bisschop Lucas Sanou, met een diocesane priester en in goed contact met de confraters van Sindou – Konadugu.

[marron] Moge het vele jaren duren! Dat vraag ik aan Ons Heer in de kapel! [/marron]

[vert] Maurits, dank je wel ( i ni cè kosobè -bark wusgo)

We wensen je een vruchtbaar apostolaat in je nieuwe opdracht in Burkina.
[/vert]G.V.Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 609 / 1077905

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License