missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

BOODSCHAP BIJ GELEGENHEID VAN HET FEEST AAN HET EINDE VAN DE RAMADANMAAND 2012

zondag 19 augustus 2012 door Webmaster
’Id al-Fitr/Ramazan Bairami,
19de/20ste augustus 2012
 

Beste moslimvrienden,

Zoals elk jaar willen wij met deze brief aan het einde van de vastenmaand Ramadan onze wens bevestigen om vriendschapsbanden met u te onderhouden.

Op talrijke plaatsen worden moslims en christenen opgeroepen om samen te leven, elkaar te ontmoeten en met elkaar in dialoog te treden. Samen willen wij projecten ontwikkelen om onze aarde leefbaarder te maken. Alles draait om de ontplooiing van ieder van ons en de ontwikkeling van een rechtvaardigere en vreedzamere samenleving.

Veel te vaak worden de godsdiensten veralgemenend met de vinger gewezen en aangeduid als oorzaak van soms erg gewelddadige conflicten in de wereld. We kunnen niet buiten het feit dat er in het verleden gedood werd in de naam van God. Dit is vandaag de dag ook nog het geval. We zijn er ons goed genoeg van bewust dat bepaalde mensen God als voorwendsel gebruiken in hun streven naar macht, overheersing of wraak, ongeacht de religie waartoe ze behoren.

Is het niet onze verantwoordelijkheid, christenen en moslims van België, om ons weerbaar te tonen tegenover simplistische slogans die oproepen tot haat en wantrouwen? Het krampachtige bevestigen van de eigen identiteit, de verdedigingsstrategie van wie terugplooit op zichzelf en de misleidende stigmatisering versterken enkel de spiraal van het geweld.

Gelovigen uit beide godsdiensten moeten het geweld aan de kaak stellen in plaats van het te bevorderen. Ieder van ons kan in zijn traditie bronnen vinden om de spanningen te verminderen en te getuigen van zijn verlangen om werkelijk een plaats te geven aan de andere met heel de rijkdom van zijn of haar cultuur en godsdienst.

Zo kunnen we ertoe bijdragen dat men met andere ogen naar godsdiensten kijkt. Overal waar we zijn – op het werk, in de school, in onze buurt, bij onze familie - laten we zien dat onze godsdiensten bronnen van leven zijn, in het licht van de Schepper die ons het leven heeft geschonken en ons de opdracht heeft gegeven om het leven te bevorderen. Moge onze houding tegenover onze medemensen overeenstemmen met wat we over God geloven en ontdekken, Hij die ons oproept tot samenleven en tot vergeven.

Moge God ons helpen om wegen te vinden die naar vrede leiden.

We wensen aan allen een gelukkig feest op het einde van de Ramadan.

  Guy Harpigny
Bisschop Referendaris voor de interreligieuze dialoog
  Leon Lemmens
Bisschop Referendaris voor de interreligieuze dialoog
  Ds. Bernard-Zoltan Schümmer
Synodevoorzitter ad interim van de Verenigde protestantse kerk in België

 
PDF - 115.4 kB
Texte arabe
Arabische tekst

 
PDF - 76.3 kB
Turkse tekst
Texte turc

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 215 / 987580

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License