missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Vredesweekgetuige: ’Bij ons is vrede van levensbelang’

Pax Christi Vlaanderen roept op om te investeren in vrede
vrijdag 27 september 2019 door Webmaster2

[bleu marine]Op uitnodiging van Pax Christi Vlaanderen[/bleu marine] reist de Zuid-Soedanees John Malith Mabor momenteel ons land rond om te getuigen hoe er aan de basis en in kleine gemeenschappen aan vrede wordt gewerkt.
Eind december 2013 brak er een burgeroorlog uit tussen president Salva Kiir en zijn voormalige vicepresident Riek Machar. De twee voormalige krijgsheren hadden nochtans eerder hun krachten gebundeld in de strijd voor de onafhankelijkheid van het verpauperde Afrikaanse land.
De strijd kostte aan minstens 400.000 mensen het leven; anderhalf miljoen burgers werden op de vlucht gejaagd. Intussen is er een nieuw vredesakkoord afgesloten. Maar dat wacht nog op uitvoering. John Malith Mabor: Zuid-Soedan gaat onder vele problemen gebukt. Er is een groot probleem van veeroof, maar ook van beperkte grondstoffen. Conflicten over land en waterbronnen vinden daar hun oorsprong. De onstabiele politieke situatie van het land komt daar bovenop.

Human Security

John Malith Mabor tracht met de financiële steun van de Nederlandse vredesbeweging PAX via het Human Security Survey-programma het tij ten goede te keren. Hij is in een beperkt aantal regio’s actief en bouwt er aan de vrede tussen gemeenschappen. Hij leidt ook enquêteurs op die bij de bevolking op het terrein nagaan wat de veiligheidsrisico’s en –noden zijn. Daardoor krijgt men een heel ander beeld dan politici en slaagt men er in om beter op de plaatselijke situatie in te spelen. Op basis daarvan kan lokaal een dialoog van start gaan, met de steun van de plaatselijke leiders van gemeenschappen. De bevindingen worden ook doorgespeeld aan de VN. Zij zijn vragende partij, vooral over de situatie in Juba.

Dat concrete vredesopbouw op het terrein het verschil kan maken, illustreert John Malith Mabor met het initiatief van het Human Security Survey-programma in Payinjiar rond veeroof, eremoorden en verkrachtingen. Als schuldigen voor het conflict aan de grens werden de Dinka uit het naburige Yirol met de vinger gewezen. Toen wij zowel in Payinjiar als Yirol overlegden welke acties we konden ondernemen om de veiligheid te vergroten, kwamen beide groepen tot een zelfde conclusie: nood aan vredesdialoog. De volgende stap was logisch. We overtuigden een groep uit Yirol om naar Payinjiar te gaan om een dialoog op te starten. Dat was niet eenvoudig. De autoriteiten op de grens waren weigerachtig omdat het volgens hen te gevaarlijk was en omdat zij vreesden dat leden van de groep nooit zouden terugkeren. Uiteindelijk werd toch doorgang verleend.
Na vijf dagen keerde de Dinka-groep uit Yirol veilig terug. Ook voor de Nuer van Payinjiar was dat een belangrijk teken. Het was een eer dat de delegatie hen vertrouwde en de stap waagde. Vervolgens trokken zij naar Yirol. Vandaag zijn de grensconflicten verminderd en neemt de handel toe. Zelfs de overheid feliciteert ons met wat we bereikt hebben.
John Malith Mabor is blij met de resultaten. Maar wij hebben meer middelen nodig om ons werk te doen. Momenteel zijn wij slechts in vier staten actief, terwijl veel uitdagingen zich afspelen over de staatsgrenzen heen.

Volgens Thomas Deweer, coördinator van de Vlaamse Vredesweek, maakt dit project duidelijk dat er meer in conflictresolutie en vredesopbouw moet worden geïnvesteerd. De centrale boodschap van deze Vredesweek is trouwens dat investeren in vrede de moeite loont en echt een verschil kan maken. Dit getuigenis is slechts een van de vele voorbeelden. De vorige twee vredesweken werkten wij rond polarisatie en de kleine vrede dicht bij ons, met in 2018 ook de link naar de gemeenteraadsverkiezingen. Nu richten wij onze blik opnieuw wereldwijd. Daarvoor zijn er verschillende redenen. De Vredesweek bestaat dit jaar 30 jaar. Als wij terugkijken op deze periode, dan meen ik dat wij echt vaak een verschil konden maken. Maar er blijft nog veel werk te doen.Met deze Vredesweek keren wij terug naar de essentie: hoe bouwen aan vrede en hoe zinvol investeren in vrede. Wie vrede wil, moet ook investeren in vredes- en maatschappijopbouw.

Bijdrage België

Om vrede echt een kans te geven is er een budget nodig. De overheid realiseert met ons belastinggeld de prioriteiten van het beleid. Ook vredes- en maatschappijopbouw moet prioriteit zijn tijdens de komende legislatuur. Maar de afgelopen jaren zijn de overheidsuitgaven voor vredesopbouw telkens gedaald. Dat kan beter. België moet zich internationaal opwerpen als geloofwaardige vredesbouwer. Met het lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad kunnen wij echt een verschil maken en ook internationaal meer aandacht vragen voor vredesopbouw. België kan ertoe bijdragen dat er voldoende geld beschikbaar is voor VN-vredesoperaties, gericht op de specifieke noden van de lokale burgerbevolking. Onze vertegenwoordiging kan ertoe bijdragen dat de stem van lokale mensenrechtenactivisten en vertegenwoordigers van de burgermaatschappij gehoord wordt wanneer er op het niveau van de VN-Veiligheidsraad beslissingen worden genomen.

Online bekijken : www.kerknet.be

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 142 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License