missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - FEBRUARI 2015

donderdag 5 februari 2015 door G.Verbist, mafr.

50 jaar Instituut voor Arabische Studies

Het Instituut voor Arabische Studies en Islamologie – Pisai – heeft zopas einde januari zijn vijftigste verjaardag gevierd te Rome. Dat gebeurde met een internationaal colloquium over de verstandhouding tussen godsdiensten en culturen in de wereld van vandaag.

Het Instituut werd opgericht te Tunis in 1926 door de Missionarissen van Afrika (Witte Paters). In 1964 vestigde het zich in Rome… Dit jaar komen studenten voornamelijk uit Nigeria, Burkina Faso, India en Indonesië.
( Kerknet 27/01/15)

‘ Zij ‘ en ‘ wij ‘

‘God IS liefde’ als God Liefde is vanaf het begin van de tijden, nog vooraleer Hij iets buiten zichzelf geschapen heeft. Als God drie-in-één is dan IS Hij vanuit zijn wezen en voor eeuwig en altijd Liefde.

Ik deel de wereld niet in in gelovigen en ongelovigen. Die scheidingslijn loopt doorheen het hart en de ziel van ieder van ons. Ik denk nooit in termen van ‘zij’ en ‘wij’. Ik denk dat ieder mens een heel diepe intuïtie heeft dat het leven uiteindelijk draait rond gegevenheid. Dat is volgens mij één van de redenen waarom de hele wereld zo positief reageert op paus Franciscus. (Timothy Radcliffes, op)

De grootste godsdiensten in % van de wereldbevolking

32% Christenen; 23% Moslims; 16% Ongelovigen; 15% Hindoes;
7% Boeddhisten; 6% Natuurgodsdiensten; 0,8 % Andere; 0,2 % Joden. (Knack 21/01/15)

China telt bijna 1,4 miljard mensen. De Socialistische Volksrepubliek garandeert haar burgers het recht om elke godsdienst aan te hangen. Maar er zijn slechts 5 religies erkend: boeddhisme (200 miljoen), protestantisme (30 miljoen), islam (15 miljoen), katholicisme (10 miljoen), daoïsme
(5 miljoen). Er is controle op al die godsdiensten en op de keuze van hun leiders o.a. de bisschoppen. (Kerk Wereldwijd. Nl. nov.2014)

“ We geven enkel om ons eigen lijden. We moeten laten zien dat we Arabische levens even belangrijk vinden als westerse “
(Karen Amstrong, godsdienst historica)

INDIA – De Amerikaanse president Obama heeft, tijdens een bezoek aan dit land, de Indische samenleving en politiek aangemaand tot respect voor de godsdienstvrijheid. “ Elke mens heeft recht om zijn godsdienst of levensbeschouwing vrij en zonder angst of vrees voor discriminatie te beleven.” Obama verwees naar artikel 25 van hun grondwet. Hij benadrukte dat het de taak is van de overheid om dat recht te garanderen. (Kerknet 28/01/15)

Religieuze gemeenschappen rond de tafel

De Sint-Egidius gemeenschap te Antwerpen heeft op 2 februari in de morgend een interreligieuze ontbijtontmoeting georganiseerd met een twintigtal vertegenwoordigers van de religieuze gemeenschappen. Op 5 februari gebeurde dat ook te Brussel. Beide initiatieven vonden plaats naar aanleiding van de ’ WEEK van de Interreligieuze Harmonie ’ van de Verenigde Naties. Op initiatief van koning Abdullah II van Jordanië riepen de VN de eerste week van februari uit om overal ter wereld interreligieuze dialooginitiatieven te promoten.

Het ontbijt te Antwerpen werd bijgewoond door bisschop Johan Bonny, de Antwerpse schepen Heylen en afgevaardigden van de joodse, islamitische, protestanse, anglicaanse en orthodoxe gemeenschappen.

Tijdens de gesprekken werd tevens benadrukt hoe belangrijk het is om jongeren een positief ideaal aan te bieden, dat waard is om voor te leven.
(Kerknet)

Een gemeenschappelijk initiatief van de verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen uit ons land zal plaats vinden in Brussel op 15 maart.

Op woensdag 18 februari begint de VASTENTIJD voor de katholieken. Deze vastentijd zal eindigen met het PAASFEEST op zondag 5 april.

G.Verbist, mafr.
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 265 / 987580

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License