missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

Migranten en vluchtelingen zijn geen pionnen op een humanitair schaakbord!

Band Nr 1/4 - 2016
dinsdag 5 april 2016 door Webmaster

“Het gaat over kinderen, vrouwen en mannen, die hun thuis achterlaten om verschillende redenen en die hetzelfde gegrond verlangen hebben om te leren, maar vooral om “meer te zijn”.

Het aantal personen, die uitwijken van het ene continent naar het andere of die zich gewoon verplaatsen in hun eigen land, is indrukwekkend.

De vloed van de huidige uitwijkelingen is een van de grootste volksverhuizingen van alle tijden. Op stap met de migranten en vluchtelingen spant de kerk zich in om de oorzaken te begrijpen, die de mensen doen verhuizen.

Wij moedigen de groei aan van een betere wereld, maar we kunnen niet zwijgen over het schandaal van de armoede in heel haar omvang: geweld, uitbuiting, rassenonderscheid, aan de kant geschoven worden, beperkte benadering van de fundamentele vrijheden van personen en groepen! Dat zijn voorname elementen van de armoede, die moeten overwonnen worden, maar meestal zijn dat kentekens van de volksverhuizingen, want armoede en verhuizing gaan gepaard.

Men vlucht de toestanden van ellende en vervolging met uitzicht op een beter leven of gewoon om te overleven. Zo zijn er miljoenen mensen, die zo een reis ondernemen op hoop van zegen, maar dikwijls botsen ze op wantrouwen, geslotenheid en uitsluiting. Zo ondervinden ze een ongelukkige ellende, die indruist tegen hun menselijke waardigheid en hen diep kwetst.

(uit de brief van Paus Franciscus ter gelegenheid van de wereld dag van migranten en vluchtelingen)
 

[marron]Een kleine terugblik[/marron]

Op een weg naar Egypte, in het stof van een karavaan kamelen, strompelt een familie verder: een vader, een moeder, een baby en ook een ezel. Die ongelukkigen vluchten voor Herodes.
Ze hebben alles achtergelaten: huis, werkplaats, velden en een handeltje. Ze zijn verbannen. Degene, die slaapt in de armen van zijn moeder Maria, gezeten op een oude langoor, die geleid wordt door de rechtvaardige Jozef, heet Jezus, de Zoon van God: een vluchteling!

Manu Quertemont

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 126 / 1148217

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Migranten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License