missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vasten 2019

Gedoopt en gezonden –
De Kerk van Christus in missie in de wereld 3

Netzwerk Afrika Deutschland (NAD)
dinsdag 19 maart 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

De Buitengewone Missiemaand 2019 – Hulpbron

“Van nature uit, is de Kerk missionair”. De verklaringen van de paus illustreren dit paradigma te beginnen met “Maximim illud” (Benedictus XV) en het decreet “Ad gentes” van Vaticaans Concilie II “Evangelii Nuntiandi” (Paulus VI) en “Redemptoris Missio” (Johannes-Paulus II) bevestigen het.

Paus Franciscus verklaart in “Evangelii Gaudium”, [bleu]“Ik stel me een missionaire keuze voor die in staat is alles te veranderen, opdat de gewoonten, de stijlen, de getijden, de taal en heel de kerkelijke structuur een adequaat kanaal zou worden voor de evangelisatie van actuele wereld, meer dan voor het zelfbehoud.”[/bleu] Evangelii Gaudium 27

 • De Congregatie voor de Evangelisatie van de Volken en de Pontificale Missiewerken hebben verschillende initiatieven gelanceerd sinds de proclamatie van de Buitengewone Missiemaand op 22 oktober 2017. De website http://www.october2019.va/en.html is de beste bron van informatie, maar alleen in het Engels en Italiaans. Beschikbaar in het Frans de [bleu]officiële gids[/bleu] van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volken. In de inleiding vindt men al de officiële documenten van de Paus, van de Congregatie en van de theologische traktaten over de missio ad gentes. Het eerste deel spreekt van de missie als ontmoeting met Jezus Christus. Het tweede stelt het leven voor van 25 getuigen van de missie. Het derde biedt overwegingen over de verschillende aspecten van de missie van de Kerk. Men vindt er ook een uitleg van het logo met de kleuren van de vijf continenten en het gebed van de Buitengewone Missiemaand.
 • MISSIO Zwitserland opent een coördinatiebureel en een website waar men belangrijke inlichtingen en documenten in de Franse taal.
 • Mission-France heeft eveneens een website met enkele belangrijke documenten, voorstellen hoe deze Buitengewone Missiemaand vieren, gedachten voor homilieën, theologische, bijbelse en liturgische teksten.
  Ook Missio Belgique biedt enkele inlichtingen.
  Missio Belgie is de beste informatiebron in het Nederlands.
 • In Afrika hebben de Bisschoppenconferenties van Zambia en van Malawi een ploeg geïnstalleerd om een programma uit te werken en activiteiten te lanceren.
  SACBC (Zuid Afrika) heeft een speciale kalender uitgegeven voor de gelegenheid.
 • Sommige congregaties, zoals de Claretanen, hebben op hun web een bijzondere bladzijde geopend.
Vragen om over na te denken
 • Wat doen wij met al die informaties ?
 • Welke belangstelling hebben wij voor de missionaire activiteiten van de katholieke Kerk in de wereld ?
 • Hoe kunnen wij onze solidariteit tonen met de christenen van elders ?

Gebed

 • Onze Vader, Uw Eniggeboren Zoon Jezus Christus uit de dood verrezen heeft aan zijn leerlingen de opdracht gegeven van “te gaan en van alle volken leerlingen te maken”.
  Gij herinnert er ons aan dat wij allen door het doopsel deel hebben aan de missie van de Kerk.
  Door de gaven van Uw Heilige Geest, schenk ons de genade getuigen van het Evangelie te zijn, moedig en vurig, opdat de missie toevertrouwd aan de Kerk, nog verre van gerealiseerd, nieuwe en efficiënte uitdrukkingen moge vinden die aan de wereld het leven en het licht brengen.
  Help ons zo te handelen dat alle volken de heilzame liefde en de barmhartigheid mogen ontmoeten van Jezus Christus, onze Heer en onze God, die met U leeft, in de eenheid van de Heilige Geest, vandaag en voor de eeuwen der eeuwen. Amen.

Netzwerk Afrika Deutschland (NAD) – www.netzwerkafrika.de - www.aefjn.org


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 258 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License