missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

BELGISCHE WITTE PATER ALS EXPERT NAAR SYNODE VAN HET MIDDEN-OOSTEN

donderdag 7 oktober 2010 door Webmaster

[marron]Ook joodse rabbijn en Iraanse ayatollah zijn uitgenodigd voor de Synode[/marron]

De Belgische Witte Pater [bleu marine]Frans Bouwen [/bleu marine] is door de paus als expert uitgenodigd voor de Bisschoppensynode van het Midden-Oosten, van 10 tot 24 oktober in Rome. De bijeenkomst wil katholieken van de Latijnse en Oosterse Kerken in de regio een hart onder de riem steken en de onderlinge band tussen de christelijke Kerken versterken. Tijdens het overleg is er tevens aandacht voor de actuele politieke en economische situatie in het Midden-Oosten, evenals de aanhoudende exodus van christenen uit de regio.

  • Pater Frans Bouwen werd op 3 december 1938 geboren in Olen. Na zijn wijding in Heverlee (1963) studeerde hij in Rome aan het Instituut voor Oosterse studies en het IPEA. In juni 1969 vertrok hij naar Jeruzalem, aanvankelijk als medewerker voor ‘Proche Orient Chrétien’. Drie maand later werd hij directeur van dit Frans-Engelstalige tijdschrift. In 1984 werd hij raadgever van het secretariaat van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen en lid van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede. Van 1993 tot 1999 was hij tevens overste van de provincie van Ethiopië en het Nabije-Oosten van de Witte Paters. Pater Bouwen is specialist van de Oosterse Kerken, evenals de dialoog met de Oosters christelijke Kerken. Hij is nog steeds uitgever van ‘Proche Orient Chrétien’ en woont in het Sint-Annaklooster in Jeruzalem.

De persdienst van het Vaticaan maakte gisteren de lijst van zeventig specialisten en auditoren voor de synode bekend. Tevens raakte bekend dat de Iraanse ayatollah [bleu marine]Seyyed Mostafa Mohaghegh Damad[/bleu marine], een sjiïtische geestelijke en rechtsdeskundige van de Iraanse Academie voor Wetenschappen, en de Libanese moslimgeleerde [bleu marine]Mohammed Sammak[/bleu marine] naar de bijeenkomst komen. Mohammed Sammak is raadgever van de Grootmoefti van Libanon en secretaris van de Libanese nationale dialoogcommissie van moslims en christenen. Eerder raakte ook al bekend dat de joodse rabbijn [bleu marine]David Rosen[/bleu marine], die al langer een voorname rol speelt in de joods-christelijke dialoog, naar de synode wordt uitgenodigd. Voor het eerst in de geschiedenis zijn joodse en islamitische leiders samen gast tijdens een bisschoppensynode.

BRUSSEL (KerkNet)
Woensdag, 06 oktober 2010

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 336 / 1060479

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License