missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Mauritanië

MISSIE- EN ROEPINGANIMATIE
IN DE MOSLIMREPUBLIEK MAURITANIË

RELAIS P.B. MAGHREB N°19 – Mei 2013
dinsdag 7 mei 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]In 2012, hebben we twee activiteiten van missie- en roepinganimatie georganiseerd in Nouakchott.[/marron]

- [vert]De eerste heeft plaats gevonden in de maand maart.[/vert]

Met de catechesegroep van lyceumstudenten, een vijftiental jongeren, jongens en meisjes, zijn we vertrokken naar de tuin van “onze oom”. Onze oom is een vriend in Mauritanië, een moslim, die een zeer positieve ervaring gedaan heeft van de Kerk toen hij naar Frankrijk is vertrokken om zijn zieke zus te vergezellen. Hij heeft er een priester ontmoet die hem de weg getoond heeft naar Christelijk Hulpbetoon waar hij ontvangen werd en gelogeerd heeft gedurende heel de periode van ziek zijn van zijn zus. Hij heeft er zo’n positieve herinnering aan bewaard en een dankbaarheid tegenover de Kerk, dat hij gelukkig was ons te leren kennen en te weten dat de Kerk aanwezig is, zelfs in de Moslimrepubliek Mauritanië !

Sinds vele jaren heeft hij zijn hart opengesteld voor de paters en de zusters van Mauritanië en voor de personen die we naar hem brengen. Hij heeft een prachtige tuin met fruitbomen, wat eerder zeldzaam is in ons woestijnachtige Mauritanië, en hij ontvangt er graag groepen van parochianen. Die dag was het dus de beurt aan de lyceumstudenten een mooie dag door te brengen in dat kleine paradijs.

Het is een zeer dynamische groep van jongeren die het Vormsel ontvangen hebben, allen buitenlanders, die ervoor gekozen hebben vrij de catechese verder te zetten. In het begin van het schooljaar, maken zijzelf hun programma op en zij hebben hun verlangen uitgedrukt na te denken over de roeping tot het religieuze leven en voor het huwelijksleven.

Met hun begeleider en mezelf, hebben we deze dag doorgebracht in overdenking, uitwisseling en gebed. Hoe een levenskeuze maken, hoe begrijpen wat God van mij verwacht, hoe een onderscheid maken : de vragen kwamen van alle kanten en deze hebben me heel wat gelegenheid geboden om te getuigen van onze roeping als Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika, van mijn persoonlijke roeping en van de missionaire ervaringen van mijn leven.

- [vert]De tweede gebeurtenis was deze van het feest van Onze Lieve Vrouw van Afrika, op 30 april.[/vert]

We hadden dit in gemeenschap voorbereid. Sinds enkele jaren, vieren we dit feest met een groep parochianen die wij kiezen en die we bij ons uitnodigen. Deze keer was onze keuze gevallen op de groep van catechisten van de kinderen en de jongeren van de parochie die ik sinds 10 jaar begeleid. Het zijn een twintigtal personen, eerder van jonge leeftijd.

We hebben een goed moment van gebed met hen doorgemaakt, gebaseerd op enkele geïnspireerde teksten van ons laatste algemeen kapittel, rond het thema van de verzoende schepping en op het feit dat allen missionarissen zijn en medewerkers van God. De catechisten zijn zeer goed ingegaan op deze meditatie en hebben goed deelgenomen aan het gebed.

Vervolgens, hebben wij hun ons charisma van Zusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika voorgesteld met een tekening die we gemaakt hadden voor de Unie van de Religieuzen : een boom die als wortels ons charisma heeft en als vruchten onze verschillende pastorale activiteiten in Mauritanië. We hebben deze mooie avond besloten met het gebed tot Onze Lieve Vrouw van Afrika en met een glaasje van vriendschap.

Het zo, door te profiteren van de eenvoudige gelegenheden die ons geboden zijn dat we ons steentje bijdragen voor die keuze van onze Congregatie voor AMV [1]. Moge goed doen groeien en bloeien wat wij zaaien !

Mia Dombrecht,

[bleu]Regionale verantwoordelijke van de Witte Zusters voor Mauritanië, Algerije en Tunesië.[/bleu]

[1Animation Missionnaire Vocationnelle (missie- en roepinganimatie)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 193 / 1113487

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Mauritanië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License