missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Oktober 2013

dinsdag 8 oktober 2013 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

[marron]“Wij kiezen niet degenen die wij willen liefhebben”[/marron]

De bisschop van Nanterre, Mgr. Gérard Dacourt, richt zich tot de christenen van zijn diocees. Maar zijn oproep is ook geldig voor elke mens van goede wil. Hij bevraagt zijn diocesanen over de blik die zij werpen op de moslims en de relaties die zij met hen beleven. Hij stelt een deficit vast. Inderdaad, onze analyses van de werkelijkheid over het tegenwoordige en de toekomst van de islam bij ons en in de wereld situeren zich niet in een context van geloof.

Als leerlingen van Christus en mensen van geloof, zo zegt hij “kiezen wij niet degenen die we willen liefhebben. We mogen niemand uitsluiten. Wij stellen geen voorwaarde. Christus heeft niet gezegd: wanneer de mensen zullen veranderen, dan zal ik hen liefhebben. Hij is gekomen, Hij houdt van ons allemaal en zijn liefde omvormt ons. Ziedaar de fundamenten van onze relaties met de moslims en met elke menselijke persoon.”

Die oproep is geldig voor elke mens van goede wil. Christenen, moslims, mannen en vrouwen van om ’t even welk geloof of overtuiging, wij worden allemaal geroepen om in de put van ons “geloof” de nodige liefdes- en medelijdenkrachten te putten om in vrede te leven met iedereen in wederzijds respect en vertrouwen.

(A.A.Arcre.17.09.03)
 

[marron]Is de moslim mijn broer ? of mijn vriend ? [/marron]

(overdenking van Mgr Fitzgerald, in La Stampa.it. 2013)
 

Paus Franciscus heeft zelf de boodschap aan de moslims willen ondertekenen voor het einde van de Ramadan. En in die boodschap heeft hij zich gericht tot “mijn broeders en zusters”. Ook tijdens zijn reis naar Brazilië heeft hij moslims ontmoet te Aparecida en hij heeft zich tot hen gericht als “mijn broeders”.

De eerste paus die hen zo genoemd heeft is Johannes-Paulus II. Op 31 mei 1980, in Frankrijk, toen hij zich tot de moslims richtte, heeft hij zich gericht tot broeders die hetzelfde geloof hebben in de enige God.

“Mijn ervaring in Egypte zegt me dat de moslims mijn broeders zijn. Er bestaat de al-ikhâ al-dînî beweging “the Religious Brotherhood” die christenen en moslims dichter bij elkaar brengt.” [mauve fonce](Mgr Fitzgerald)[/mauve fonce]

[marron]Veroordeling van de gewelddaden tegen de niet-moslims [/marron]

De hoogste religieuze gezagdrager van Saoedi-Arabië, de sjeik Abdelaziz al-Cheikh, heeft op 16 september de gewelddaden tegen de niet-moslims veroordeeld in moslimlanden en de aanvallen op moslims geviseerd als “apostasie”. Deze verwittiging komt plots terwijl de schrik alsmaar groter wordt over het lot van de minderheden die leven in de Arabische landen die ten prooi gevallen zijn aan conflicten en onlusten. “De extremisten hebben het voorwendsel van de ‘takfir’ (aanklacht van apostasie), om de moord op moslims en van degenen die zich onder hun bescherming bevinden te verzachten”, zo heeft hij verklaard.

(AFP. 17.09.13)
 

[marron]De oproep tegen “het religieus terrorisme”[/marron]

Driehonderd personaliteiten van de grote godsdiensten en van de burgerlijke maatschappij hebben, tijdens een internationale ontmoeting van Sant’Egidio in Rome, een gemeenschappelijk oproep gedaan om “het religieus terrorisme terug te dringen”, dat bestempeld werd als “godslasterlijk. De naam van God gebruiken om te doden is godslasterlijk. Het religieus terrorisme ontkent door zijn aard zelf de godsdienst.”

(La Croix. 3.10.13)
 

[marron]De Scientology [/marron]

De Kerk van Scientology is een schepping van de Amerikaan Ron Hubbard, in 1953. De Scientology verscheen voor het eerst in België in 1974. Deze organisatie eist een statuut van “godsdienst” op, zoals sommige landen haar dat ook hebben toegekend. Anderen zien er een sekte in. In België telt zij minder dan een duizendtal leden.

De Scientology in België, die een “inquisitie” aanklaagt, wordt vervolgd als “criminele organisatie”. Zij moet zich klaar maken om rekenschap te geven aan het gerecht. Straatburg heeft groen licht gegeven aan België.

In Frankrijk, werden twee organisaties van deze Kerk en 5 leden ervan veroordeeld tot zware boetes (600.000 euro) voor “oplichterij door een georganiseerde bende”. Ondanks deze rechterlijke moeilijkheden blijft Scientology toch rekruteren.

(Le Soir. 21.09.13)
 

[marron]De verantwoordelijken van de christelijke Kerken van Jeruzalem hebben hun solidariteit betuigd met de moslimgemeenschap van Jeruzalem, als antwoord op de recente provocaties door Joodse kolonisten.[/marron] [mauve fonce](Zenit 2.10.13)[/mauve fonce]

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 284 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License