missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

DIALOOG & ONTMOETING - Juli-Augustus 2017

zondag 2 juli 2017 door G.Verbist, mafr.

OECUMENE - Paus Franciscus ontmoet evangelische christenen.

Op zaterdag 3 juni stelde Paus Franciscus een opmerkelijk gebaar door een delegatie van de evangelische Kerken te ontmoeten.

Zij bezochten Rome voor de viering van [bleu marine]de vijftigste verjaardag van de charismatische beweging.[/bleu marine]

De paus bedankte de delegatie voor hun inzet en riep hen op tot gemeenschappelijke inzet in de armenzorg, het welzijn en het onderwijs.

Op het einde van de ontmoeting vroeg hij, met een duidelijke verwijzing naar het hoogfeest van Pinksteren, om ieder in zijn eigen taal het Onze Vader te bidden.

(Kerknet 5.6.17)
 

Eenheid van katholieken en protestanten

De eenheid van katholieken en protestanten is vandaag, vijfhonderd jaar na het begin van de Reformatie, nu al een realiteit en niet louter fantasie. Dat verklaarde [bleu marine]kardinaal Reinhard Marx[/bleu marine], de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie en voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferentie van de Europese Unie (COMECE), op een oecumenische vesperdienst op Pinksterzondag in München.

Theologisch moeten beide Kerken ervoor zorgen dat die eenheid in al haar facetten en met de steun van iedereen vorm kan krijgen. Onze onderlinge verschillen mogen ons niet scheiden, maar zij moeten ons verrijken.

Tijdens de Springprocessie te Echternach (Luxemburg), heeft de Duitse kardinaal de christenen opgeroepen tot eenheid. Hij drukte de christenen op het hart om midden in een wereld van geweld en terreur aan alle mensen het Evangelie van vrede, verzoening en openheid te prediken.

(Radio Vaticana – Kerknet 6.6.17.)
 

Geestelijke leiders roepen op tot vriendschap

De meest prominente leiders van de wereldreligies, onder meer paus Franciscus, hebben op 14 juni gezamenlijk een oproep tot eenheid gelanceerd.

In hun oproep vragen de geestelijke leiders hun medegelovigen [bleu marine]vrienden te maken [/bleu marine] onder mensen [bleu marine]met een ander geloof[/bleu marine]. Persoonlijk contact is een belangrijk middel in de strijd tegen de wijdverbreide misvattingen over aanhangers van een ander geloof, tegen vooroordelen en tegen wantrouwen.

Dat brachten veertien religieuse leiders onder wie paus Franciscus, patriarch Bartholomeus van Constantinopel, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, groot moefti van Egypte Shawki Allam, opperrabijn Jonathan Sackw, de dalaï lama.

De video met deze boodschap is uitgebracht met ondertiteling in zestien talen.

Ze hopen hiermee sociale en politieke spanningen te verminderen en persoonlijk te bevorderen. Vele gelovigen denken dat mensen met een ander geloof heel negatief over hen zijn, maar dat is over het algemeen helemaal niet het geval.

(Bron: KRO. Kerknet 15.06.17.)
 

Midden-Oosten.

Het sektarische geweld aldaar is niet het resultaat van het oude schisma dat in de zevende eeuw ontstond over de opvolging van de profeet Mohamed, waarbij de moslims zich verdeelden in soennieten en sjiieten. Maar het gaat hier over een [bleu marine]bewuste strategie[/bleu marine] van de huidige autoritaire regimes … ’t Is een proces, een strategie van bewuste manipulatie en mobilisatie van religieuze identiteiten om politieke macht te verwerven of te bestendigen...

Met de val van het communisme en het verdwijnen van socialistische en communistische ideologieën die lokaal mensen konden mobiliseren om de gevestigde macht uit te dagen, werd het politieke landschap gedomineerd door een religieuze politieke ideologie.

In de Arabische wereld was bovendien de perceptie ontstaan, door het failliet van het Arabisch nationalisme (Nassers project), en door het brutale autoritaire karakter van veel postkoloniale regimes, dat seculiere ideologieën zich niet konden doorzetten. En zo is een religieuze politieke beweging ontstaan die zich als alternatief opwierp en mensen kon mobiliseren, en die een belangrijk element is geworden in de politiek in het Midden-Oosten.

Vandaag is de echte motivatie van deze staten de wil om hun nationale macht te versterken en hun rivalen in de regio te verslaan.

(Samira Vendadi – MO n° 124. 2017.)
 

BOEK :

  [vert]’Fastfood fatwa’s ’[/vert]
[bleu marine]Auteur: Jonas Slaats.[/bleu marine]
Uitg: Davidsfonds.

[bleu]Jonas Slaats[/bleu], theoloog en antropoloog, zet zich af tegen de eenduidige lezing van de islam als een gewelddadige godsdienst. Zijn boek is vooral waardevol omdat het de lezer de rijkdom van de koran en de islam laat aanvoelen. “ Wie de Koran louter letterlijk wens te nemen en zo veel mogelijk aan de wil van God wenst te voldoen, zou net geweldloosheid en vergevingsgezindheid moeten tonen “.

Hij wil ook de relatieve verdiensten van godsdienst tout court verdedigen.

Hij stelt ook het modernisme ter discussie.

(MO. N° 124. 2017)
 

Voortbouwen aan brug tussen christenen en joden

Het Overlegorgaan van Christenen en Joden in België bestaat 25 jaar.

Het gaat erom elkaars tradities beter begrijpen, samen op weg gaan en samen nieuwe paden ontdekken.

Dat hebben ze samen herdacht te Brussel. Waren o.a. tegenwoordig, de Grootrabbijn Albert Guigui, mgr. Johan Bonny, priester Hendrik Hoet, domine Steven Fuite....

De anglicanen en de orthodoxen waren niet aanwezig omdat ze geen overlegplatform hebben met de joodse gemeenschap.

Het antisemitisme is natuurlijk het pijnpunt van elke joods-christelijke dialoog.

(Kerknet 28.06.17)
 
  G.Verbist, mafr.

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 261 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License