missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

DIALOOG & ONTMOETING - Mei 2018

woensdag 2 mei 2018 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

[marron]CHRISTUS ONTMOETEN[/marron]

[bleu marine] Haar naam is Raoudha[/bleu marine], zij is Tunesische van afkomst.
Zij is 52 jaren moslim geweest. Vandaag is zij 54. Twee jaar geleden, is het een Youtoube video geweest die bij haar een openbaring heeft veroorzaakt. De getuigenis van een moslim bekeerd tot het christendom heeft haar diep geraakt. Zij vergezelde dikwijls haar christelijke echtgenoot naar de kerk. “Voor mij, had bidden n een kerk of inn een moskee weinig of geen belang. Het is in beide gevallen het huis van God”. Raoudha is altijd een diep gelovige moslima geweest. Het is die fameuze video die de klik veroorzaakt heeft. “Er is dan iets gebeurd. Het was alsof iets zich afscheurde, hier, in mijn borst. Ik heb Christus ontvangen. En nu zal hij me nooit meer verlaten”. Op Paasdag heeft zij het doopsel ontvangen. Haar Tunesische familie was niet op de hoogte. “Ik ben niet bevreesd vrienden te verliezen, want ik heb nu Christus.

[bleu marine]Pauline, 29 jaar,[/bleu marine] getrouwd met een katholiek, maar niet praktiserend. Haar familie, zo niet atheïstisch toch zeker totaal niet geïnteresseerd aan het geloof. Haar doopsel is een persoonlijke stap. Haar familie begrijpt die plotse bekering helemaal niet. Niemand van de familie was aanwezig bij haar doopsel. Toch een belangrijke gebeurtenis voor haar. “Het is mijn intrede in de grote familie van de Kerk”.

[bleu marine] Vanessa, 21 jaar, studentin.[/bleu marine] Haar Portugese familie is katholiek. Zij woont in Brussel. Vanessa is nooit gedoopt geweest. “Vroeger, geloofde ik maar alleen. Nu gaat het niet over geloven, maar wel over leven met Jezus. En dat is moeilijk. Als christene leven, dat is Jezus leren kennen, er alle dagen aan denken, op een christelijke manier handelen in al mijn relaties met de mensen. In de vreugden, maar ook in de moeilijkheden is Jezus daar… Ik heb een nabije vriendin, een moslima, die zeer gelukkig is met mijn doopsel:
Zij weet hoezeer dit belangrijk is. Zij was aanwezig op mijn doopsel op Paasdag”.

(Le Soir. 2/04/18)
 

[marron]PAKISTAN[/marron]

De christelijke minderheid wordt weer als schietschijf genomen in dit land. 2% van de bevolking (3 miljoen) vormt de christelijke minderheid.
De soennitische moslims zijn met 193 miljoen (85% van de bevolking). Er werden verschillende aanslagen gepleegd tegen christelijke kerken. Elk jaar, worden 700 christelijke vrouwen weggenomen, gesekwestreerd,
onder dwang verplicht zich tot de islam te bekeren en te huwen met een moslim. Sinds 1986 bestaat er een antigodslastering wet. Niet alleen de christenen worden er vervolgd, eveneens de ahmadi’s, de hindoes, de aanhangers van andere godsdiensten. Zijn de slapende cellen van Daech weer aan het heropleven ?

(La Croix)
 

[marron]DE KERK WORDT OPGEROEPEN “INTEMPISTIEF” TE ZIJN[/marron]

Een uitzonderlijke ontmoeting !
De Franse president Emmanuel Macron heeft zich gericht tot de katholieke Fransen, ter gelegenheid van een enig discours voor de bisschoppen (in de bisschoppenconferentie van Frankrijk) op 9 april 2018.
Hij heeft gezegd de band “te willen herstellen die beschadigd was” tussen de Kerk en de Staat. Hij biedt zo een plaats aan het spirituele in de openbare debatten. “Ik ben noch de uitvinder, noch de promotor van een Staatsgodsdienst die de plaats zou innemen van de goddelijke transcendentie.” Herinnering aan de uitspraak van Johannes-Paulus II op
Le Bourget, op 1 juni 1980 : “Frankrijk, wat hebt ge gedaan met uw doopbeloften ?”

(Dimanche hebdo 22/04/18)
 

[marron]BOEKEN[/marron]

 • [bleu marine]‘ Ongelofelijk ‘[/bleu marine]
  Auteur : Yvonne Zonderop.
  Uitg. Prometheus, 2018. 19,95 €.

De auteur is een gezaghebbende Nederlandse journaliste (°1955). Ze pleit voor de herwaardering van het christendom in een postseculaire cultuur.
Het gaat over de verrassende comeback van religie.

“ We beroofden onszelf van een culturele context waarmee velen zijn opgegroeid. En dat terwijl we zo op zoek zijn naar onze wortels.”

“ Ik ben ooit katholiek opgevoed, maar ik voel me thuis in het christendom.”

“ Ik heb me vaak afgevraagd hoe het komt dat we onze culturele erfenis liever laten kapen door politici met een anti-islamdiscours of andere extremisten dan er zelf een serieus gesprek over te voeren.”

“ Door het onderwerp religie te mijden, blijven we blind voor belangrijke politieke en culturele gevoeligheden. “ Het christendom is een deel van onze identiteit, of je nu gelooft of niet.

“ Wie God niet zo persoonlijk aanvoelt, kan daarvan wellicht niet alles delen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je er helemaal buiten valt.”

“ Waar de Geest aan het woord is, groeit er begrip. Kijk naar paus Franciscus. “

(Bijbelcitaat. 13/04/18.)
 
 • [bleu marine] De atheïstische moslim. [/bleu marine]
  Een weg van geloof naar rede.
  Auteur : Ali Rizvi.
  Uitg.: Nieuw Amsterdam. 11,99 €.

Rizvi beschrijft hoe hij gevangen zit tussen twee grote verhalen : dat van de externe islam en dat van de anti-moslim onverdraagzaamheid in de wereld… Met geen van beide kan hij zich identificeren.
Hij verteld over de uitdagingen van de moderne islam en benoemt de factoren die kunnen helpen om tot een ingrijpende, progressieve hervorming te komen.

 • [bleu marine]Maansverduistering over het Avondland.[/bleu marine]
  Auteur : Serge Desouter (onze confrater)
  Uitg. Lecturium. Nl. 17,95 €.

Mogelijkheden en Onmogelijkheden van de Multiculturele Samenleving.

  G.Verbist, mafr.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 220 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License