missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tunisië

De Witte Paters in Tunesië

BAND Nr 3/4 2015
zaterdag 10 oktober 2015 door W. Trypsteen, M.Afr.

Tunesië had pas een hechte, politieke stabiliteit terug – na de spanningen en sociale woelingen, die op de Arabische Lente volgden- of het land werd het doelwit (in maart 2015) van een zeer erge aanslag door terroristen, die talrijke slachtoffers eiste en die in Europa en in de Maghreb een diepe opschudding deed oplaaien.

Als Witte Paters hadden we veel aandacht voor dit drama, omdat we sinds onze stichter Kardinaal Lavigerie nauwe banden hebben met Tunesië. Velen onder ons hebben daar theologie gestudeerd en hun eerste h. Mis opgedragen in de basiliek van Carthago.

In de tijd van het Franse Protectoraat, hebben de Witte Paters het hunne bijgedragen tot het kerkelijk leven in dit land en toen het onafhankelijk werd in 1956 bleven de meeste communiteiten te Tunis en in de andere steden ter plaatse.

Vele Europeanen (Fransen, Italianen en Maltezen) verlieten het land zodat de christenbevolking van dag tot dag verminderde; toen werd er onderhandeld tussen het Tunesisch Gouvernement en Rome en men kwam tot een akkoord dat een groot aantal kerken moest worden gesloten. Aan de katholieken werd vrijheid van godsdienst verleend en er mochten enkele kerken openblijven, onder andere de kathedraal van Tunesië, in het midden van de hoofdstad.

Vervolgens kwamen er vreemde coöperanten, ook Afrikaanse studenten en veel toeristen naar Tunesië. Het akkoord met de Kerk bleef voldoende toegepast en de relaties tussen de Tunesische autoriteiten en de vertegenwoordigers van de Kerk werden beter.

Zo konden de Witte Paters samen met andere priesters uit verscheidene streken, hun ministerie verder uitoefenen bij de christenen in de parochies en ook in culturele, sociale en godsdienstige activiteiten met de moslimvrienden.

De Witte Paters hadden sinds lang een instituut opgericht om de Arabische taal te leren: de IBLA (Institut des Belles Lettres Arabes) en het groeide uit tot een bibliotheek en men begon ook met een tijdschrift, dat zeer gewaardeerd is in de universitaire wereld van Tunesië, maar ook in de Arabische landen en in de moslimwereld.

De IBLA telt 30.000 werken en 600 periodieke tijdschriften. Het is, in de hoofdstad, een van de rijkste bronnen over Tunesië, de Maghreb (Algerije, Marokko en Mauritanië) en de Machrek (Libië, Egypte en de Arabische landen uit Azië) in het Arabisch en in het Frans, maar ook in het Italiaans, het Engels, het Duits en het Spaans.

Er ontstond echter brand in 2010 maar onlangs op 18 oktober 2014 werd de IBLA heropend door de vertegenwoordiger van de Minister van Cultuur Mr Kamel Eddine Gaha en de directeur van de bibliotheek, pater Bonaventura Mwenda, een Witte Pater uit Tanzania.

Het is zo dat de Witte Paters onder diverse vormen hun steentje hebben bijgedragen tot de ontmoeting en de dialoog met hen die ons christen geloof niet delen.

  Pater Michel Lelong
in Voix d’Afrique nr. 107 Juni 2015

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 404 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License