missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tunesië

Acht jaren na de val van Ben Ali,
roept de aartsbisschop van Tunis om hulp

Marie Duhamel - Vaticaanstad
vrijdag 18 januari 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[vert]Tunesië is het enige land om verder gaan op de weg van de politieke democratisering na de Arabische Lente. Vrije verkiezingen, vrouwenrechten, vrijheid van uitdrukking: er zijn talrijke stappen vooruit, maar de economische situatie blijft kritiek, vooral dan in het zuiden van het land, in de periferische zones.

Mgr. Antoniazzi maakt zich ongerust over de werkeloosheid van de jongeren en doet een beroep op investeerders.
[/vert]

De Tunesiërs op straat op maandag 14 januari om de acht jaren van de val van Ben Ali te vieren

Deze maandag is een rustdag in Tunesië ter gedachtenis van de val van Zine el-Abindine Ben Ali, op 14 januari 2011. Het instorten van het regime volgde vlug. De leader week uit naar Saoud Arabië, een maand na de opoffering door het vuur van Mohamed Bouazizi, een rondreizende handelaar, om te protesteren tegen de economische voorwaarden van zijn land. Deze radicale daad zette het land in vuur en vlam. Daaruit volgden opstanden die met geweld werden teruggedreven – men spreekt van 340 doden en van 2000 gewonden – vervolgens een volkscontestatie, de [bleu]“Jasmijnenrevolutie”[/bleu] die de[bleu] “Arabische lente”[/bleu] inspireerde in het Midden Oosten.

De Tunesische revolutie wekte immense verwachtingen op, en de onmiskenbare democratische stappen vooruit : er werden vrije verkiezingen georganiseerd, er werd een nieuwe Grondwet aanvaard, de vrouwen werden gelijkwaardig met de mannen tegenover de wet in verband met de erfeniskwesties en de echtscheiding. Vandaag is er een vrouw burgemeester van de hoofdstad.

Maar de verworven vrijheid van uitdrukking die eveneens verworven werd laat aan allen toe de maat te nemen van de economische moeilijkheden die blijven duren in het land. Het hernemen van de groei komt de bewoners van de periferieën niet ten goede. Er is een inflatie van 8 %. Het werkelozenprocent bereikt de 30 %, bijna het dubbele van het nationale procent.

[bleu marine]Het rondzwerven dat de jonge Tunesiërs moeten ondergaan [/bleu marine]

“Sinds de revolutie, heeft men wel de vrijheid maar niet de waardigheid” vertrouwt een jonge informaticus, die zonder werk is, toe aan de AFP.

De aartsbisschop van Tunis, sinds 6 jaren, Mgr. Ilario Antoniazzi, doet een oproep voor hulp opdat meer bepaald Europa hen niet achterlaat. Hij wenst het hernemen van het toerisme en buitenlandse investeringen. “Het maakt me bevreesd al die jongeren te zien, vol leven, met een verlangen om te werken, maar verplicht hun dag door te brengen in de herberg in een straat want zij hebben geen werk” vertrouwt hij toe aan onze Italiaans confraters.

Hij maakt zich eveneens ongerust over wat er zou kunnen gebeuren terwijl er voor aanstaande 17 januari een algemene staking wordt aangekondigd en er zich op 24 december laatstleden een journalist zichzelf heeft opgeofferd als teken van protest. Nachtelijke opstootjes tussen politie en manifestanten hadden zijn gebaar opgevolgd. Op 4 januari laatstleden, heet de Tunesische President de noodtoestand verlengd, die van kracht was in het land sinds een reeks bloedige aanslagen van de djihadisten in 2015. De presidentsverkiezingen en de wetgevende verkiezingen zijn voorzien in 2019.

[bleu marine] Bron : [/bleu marine] Huit ans après la chute de Ben Ali, l’archevêque de Tunis appelle à l’aide – Vatican News, Marie Duhamel, 14.01.19


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 148 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License