missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

DIALOOG & ONTMOETING - April 2018

maandag 2 april 2018 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

[marron]Wereldraad van Kerken (WCC)
Oecumenische wereldconferentie te Arusha (maart 2018)[/marron]

Meer dan 1.000 afgevaardigden van christelijke Kerken hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de handelaars van de dood die de wereldorde verstoren en zoveel lijden veroorzaken. Zij stellen ook de accumulatie van rijkdom als gevolg van een wereldwijd financieel systeem aan de kaak, waardoor slechts enkelen rijker worden en velen armer.

De katholieke Kerk en de Pinksterkerken zijn geen lid van de WCC, maar waren er als waarnemer vertegenwoordigd.

[marron]De financiële markt is
een van de belangrijkste afgoden geworden.
[/marron]

Wij zijn allen geroepen om het goede nieuws van Jezus Christus te verkondigen in een wereld waarin velen aan afgoden van de dood worden opgeofferd en waarin velen nog niet van het Evangelie hebben gehoord. We zijn geroepen om het goede nieuws van Jezus Christus – de volheid van het leven, de bekering en vergeving van zonden en de belofte van het eeuwig leven – in woord en daad te verkondigen.

Wereldwijd worden christenen en hun Kerken opgeroepen om te zorgen voor Gods schepping en om solidair te zijn met landen die het ergst door de klimaatverandering getroffen zijn. Zij worden ook aangemaand tot solidariteit met migranten, vluchtelingen en asielzoekers. Wij zijn geroepen om het kruis te volgen en om op te staan in het spoor van de opstanding.

(Kerknet 15/03/18)
 

[marron]Luisteren en de dialoog verwekken[/marron]

De plenaire vergaderring van de COMICE (Commissie van de Episcopaten van de Europese Gemeenschap) heeft een nieuwe voorzitter gekozen in de persoon van Mgr. Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg.

Hij werd priester gewijd in 1990, in de schoot van het Gezelschap van Jezus (de Jezuïeten). Hij is missionaris in Japan geweest. Aartsbisschop van Luxemburg benoemd door paus Benedictus XVI in 2011. Hij heeft verklaard dat zijn eerste taak zal zijn te luisteren en de dialoog te verwekken om zo oplossingen te vinden.

De Europeanen van het Oosten en van het Westen zouden moeten kunnen luisteren naar elkaar en trachten elkaar te begrijpen… om open te blijven staan voor de vluchtelingen. Hij heeft eveneens verwittigd dat de opwarming van het klimaat een migratiecrisis van grote omvang zou kunnen veroorzaken. Van zijn kant, heeft de Tsjechische bisschop Mgr. Jean Vokal de uittredende voorzitter bedankt, kardinaal Reinhard Marx.
Mgr. Vokal heeft de nadruk gelegd op het feit dat Europa ook zijn spirituele dimensie moet ontwikkelen om ‘Een Europa van gebed’ te worden, steunbeer waarop al de rest zou moeten steunen.

(Dimanche n°11, 18/3/2018)
 

[marron]De islam in het Nabije-Oosten[/marron]

[mauve fonce](door Marie-Armelle Beaulieu van het tijdschrift ‘Terre Sainte Magazine’ in Jeruzalem)[/mauve fonce]

Dat waar ik getuige van ben, dat is dat er een crisis is van de islam in het Nabije-Oosten. Er is een islam die helemaal verwoest is, die men ontdekt heeft door de aanslagen, die fantaseert over het begin van de islam. Maar naast die extremisten, die amper met dertigduizend of vijftigduizend zijn, zijn er 350 miljoen moslims in het Nabije-Oosten, die ongeveer 15% uitmaken van de islam in de wereld. Dit grote aantal ziet wat dit kleine aantal djihadisten heeft gedaan, en ondervraagt daarom opnieuw de islam. Wat zijn wij geworden ? Wat wil men doen met onze godsdienst ?

Sommige groepen zullen zeggen dat er meer en meer goddelozen zijn in de moslimlanden, anderen zeggen dat er hier en daar moslims zijn die zich bekeren, maar bepaald naar het christendom. Maar degenen die moslim blijven, stellen zich vragen over de nieuwe begrippen voor hen : de nationaliteit, het religieuze toebehoren … Het is broos, men zegt een beetje van alles en het tegenovergestelde, maar er is bijvoorbeeld een hervorming van het onderwijs van de islam actueel lopende, in verschillende moslimlanden. Zij hebben inderdaad gemerkt dat de islam het beste maar ook het slechtste kan voortbrengen, dan komt het ons toe de betere aan te moedigen.

Er is ook een vraag binnen de Israëlische Staat en samenleving, over de manier waarop dit conflict, dat geen oplossing vindt, gaat evolueren. Kortom, er is een ommekeer op gang, en ons werk bestaat erin de kiemen, de tekens van hoop te zien om deze te ontwikkelen.

(C.Herinckx. ‘Dimanche’ van 4/3/2018)
 
  G.Verbist, mafr.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 177 / 1148227

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License