missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Willy Raes

jeudi 21 janvier 2010 par J.V.


 

Dinsdagavond (19/01/2010), rond 20u30, is onze confrater
 
 
Pater Willy Raes



 
 
zachtjes ingeslapen. Het ging hem niet te best de laatste maanden en de confraters zagen zijn krachten langzaam maar zeker afnemen.

Willy werd geboren te Antwerpen op 31 augustus 1924. Hij deed zijn humaniorastudies in het O.L.Vrouwcollege en in het Sint-Xaveriuscollege te Antwerpen. In 1944 trad hij in bij de Witte Paters te Boechout. Zijn oudere broer Robert - die later vicaris generaal van Mgr. Daem zou worden in het in 1962 heropgerichte bisdom Antwerpen- was het jaar er voor priester gewijd. Willy deed zijn noviciaat te Varsenare en zijn theologie in Thibar (eerste jaar) en Heverlee (drie jaar), waar hij op 24 maart 1951 priester werd gewijd door Mgr. Desmedt.

In september van datzelfde jaar vertrekt Willy naar het toenmalige Apostolische Vicariaat van Baudouinville en begint als vicaris te Liapenda. Een jaar later wordt hij benoemd in Albertville, waar hij het catechumenaat goed heropstart. In september 1955 doen de Presses Lavigerie te Bujumbura, hoofdstad van Burundi., beroep op hem voor het jeugdblad "Hodi". Vandaar wordt hij uitgestuurd naar Elisabethville om er een "Centre de Presse" op te richten.

Na 6 jaar missiewerk wordt Willy teruggeroepen naar België als "propagandist" (waarbij onze Africa-films een grote rol speelden) In 1958 wordt hij professor van Swahili aan de Koloniale Universiteit van Antwerpen (post die in 1960 zal worden overgeheveld naar het RUCA, Rijksuniversitair Centrum Antwerpen) en in 1959 vervangt hij pater Craeynest aan het hoofd van het tijdschrift "Nieuw Afrika" en van COFENA. Hij had daar, schreef de toenmalige provinciaal Pater Plessers, alle kwaliteiten voor : goed humeur, optimisme, gemakkelijk in omgang, aangenaam karakter, stijlvol, scherpzinnig, sympathiek, bij de hand en een goed organisator.

Na de grote retraite in Villa Cavaletti, vertrekt Willy in oktober 1965 terug naar Kongo en wordt eerst professor, dan directeur van de Normaalschool van Kabare in het bisdom Bukavu. In september 1967, bij de opstand van Schramme, moet hij vluchten naar Goma, maar een jaar later herneemt hij zijn plaats in Kabare. Na een kort verblijf in de parochie van Ciherano, komt hij in januari 1971 definitief naar België terug.

Zijn eerste benoeming is Heusy, vanwaar hij gaat helpen op de parochie van Ensival. Hij heeft een officiële benoeming en bezoldiging als aalmoezenier. Zo vinden wij hem in december 1972 terug als aalmoezenier van een kliniek te Asse. In 1976 komt hij terug in gemeenschap leven in de Linthoutstraat, als aalmoezenier in de nabijgelegen St-Michielskliniek. Een jaar later woont hij weer alleen, enkele straten verder, en is aalmoezenier van verschillende rusthuizen in de gemeente Etterbeek. Die titel zal hij behouden tot in 1996, wanneer Kardinaal Danneels zijn ontslag aanvaardt.

In 1998 verblijft hij enkele maanden in de gemeenschap van Berchem, tot hij in februari 1999 zijn intrek neemt in het rusthuis ’O.L.Vrouw van Antwerpen’ in de Pieter Van Hobokenstraat.

Achter die verschillende benoemingen en droge data gaat een zeer bewogen leven schuil, gekenmerkt door veel beproevingen en diepe twijfels, waarvan enkelen onder ons getuigen mochten zijn. Doorheen alles heeft Willy gans zijn leven zijn best gedaan en is hij in vrede gestorven. Danken wij de Heer.

Willy schonk zijn lichaam aan de wetenschap. Wij zullen het dus slechts later kunnen overbrengen naar Varsenare. De plechtige Verrijzenisdienst, waar zijn lichaam dus niet aanwezig zal zijn, heeft plaats op woensdag 27 januari om 11 uur in de St-Jakobskerk (Lange Nieuwstraat 73, 2000 Antwerpen).

Concelebratie zoals gewoonlijk. Gelieve voor de koffietafel de econoom van de Keizerstraat te verwittigen.

Jef Vleugels
Secr. Sect.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 657 / 1152696

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License