missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
België

REACTIES na de aanslagen van 22 maart 2016

dinsdag 29 maart 2016 door G.Verbist, mafr.

[bleu marine]Mgr. Jozef De Kesel, aartsbisschop –[/bleu marine]
“ Nous devons rester fidèles à notre message et appeler à la paix, continuer à promouvoir un discours qui appelle à l’accueil, à la fraternité, au vivre
ensemble.”

[bleu marine]De vertegenwoordigers van de erkende erediensten en de vrijzinnigheid[/bleu marine] roepen op tot eenheid en solidariteit. (manifest ondertekend te Brussel)

[bleu marine] Salah Echallaoui, voorzitter Belgische Moslimexecutieve –[/bleu marine]
“ Het waren zeer droeve dagen... Dit zijn misdadigers, moordenaars. Er is geen enkele religie die het doden van burgers goedpraat... Ik wil werken aan een moderne open islam...
In moslimlanden worden ook aanslagen gepleegd. Terroristen maken geen onderscheid... Geradicalisserde jongeren bouwen hun eigen ideaal en misbruiken daarvoor de religie. Ze gaan geloven in een absolute waarheid...
Imams hebben behoefte aan vorming... De Executieve heeft een communicatieprobleem. Onze internetsite moet veel beter. We moeten open communiceren. We moeten een humanistische visie op de islam uitdragen....
Ik wil werken aan een moderne, open islam, die volledig deel uitmaakt van de Belgische samenleving...
Het klopt dat er een terugkeer naar de religieuze waarden is van de islam. Maar gematigde waarden kunnen juist de barrière vormen tegen radicalisering.
De islam onderschrijft ten volle de mensenrechten...
Ik ben zopas verkozen door een meerderheid van de leden. Zij staan dus achter mijn beleid. Ik vraag aan alle imams in het komende vrijdaggebed (25 maart) met één stem te spreken in hun veroordeling van het terrorisme."

(De Standaard 24.03.16)
 

[bleu marine]Brahim Laytouss, imam te Gent –[/bleu marine]
“ Schijheiligheid bij moslims moet stoppen.”
“ Radicalisering is als een klein fenomeen begonnen en heeft zich de voorbije jaren in de steden steeds verder uitgebreid. Intussen slagen we er niet in een antwoord te bieden...
We moeten jongeren met argumenten overtuigen dat radicalisme niet de weg is. En dat doet je niet met een preek... maar wel met een programma dat een antwoord geeft op levenvragen waarmee jongeren zitten, en dat perspectief biedt...”

Laytouss is voorstander van een Europese islam.
“ Maar er zijn krachten binnen de institutionele islam die dat helemaal niet willen... De Raad van Theologen, de Moslimexecutieve... werken in besloten kring tegen... ze willen helemaal niet hervormen...”

Laytouss werkt voor een Europese organisatie van imams en theologen die wel voor een Europese islam willen gaan.
“ Veel maatregelen van de overheid in de strijd tegen de radicalisering zijn een lege doos... ambtenaren bieden jongeren geen antwoord op de levensvragen waarmee ze zitten, ze voorzien geen theologisch luik...
We moeten een paar tempo’s hoger schakelen. Waarop wachten we nog? “

(De Standaard. 24.03.16)
 

[bleu marine]Rachid Benzin, philosophe (UCL)[/bleu marine]
“ Nous devons prendre conscience du double déni fondamental en Belgique :
le gouffre des inégalités,d’une part, qui est énorme, et, d’autre part, le déni à l’intérieur de certains groupes belgo-musulmans dans lesquels on refuse de voir la dérive de certains.” “ Sans critique interne de l’islam, l’islamophobie augmentera.”

(Le Soir. 24.03.16)
 

[bleu marine]Dialogue avec les musulmans –[/bleu marine]
Une large part des débats de l’Assemblée plénière des évêques de France, qui se tenait à Lourdes (14-19 mars) était consacrée au dialogue avec les musulmans.
“ Beaucoup réagissent plus par rapport à la situation internationale, à ce qui se passe dans les banlieues.... que [bleu]vis-à-vis des musulmans eux mêmes[/bleu].” dit Mgr. Michel Dubost, évêque d’Évry. Ce dernier était récemment à Bruxelles et Anvers, invité par ORBIT, pour une conférence.

(La Croix.16.03.16)
 

[bleu marine]ORBIT[/bleu marine] roept op tot [bleu] samenhorigheid [/bleu] als antwoord op geweld. Er moet een koerswijziging komen in ons overlegmodel met de diverse gemeenschappen. Juist nu hebben we elkaar nodig en moeten wij inzetten op een vrije en democratische samenleving, waarin mensen niet naar de rand worden geduwd en waarin sterker wordt geinvesteerd in[bleu] rechtvaardigheid en mensenrechten [/bleu].

(Kerknet 24.03.16)
 

[bleu marine]In België[/bleu marine] leven 728 000 mensen die zich moslim noemen, volgens socioloog Jan Hertogen. De helft is praktiserend (=bidden, ramadan, bedevaart) In grote steden zijn ze talrijker dan op het platte land. In Brussel zijn ze 23,6 %, in Vlaanderen 5,1 %, in Wallonië 4,9 %. In Antwerpen 18,8 %, te Genk 16,5 %, te Beringen 20,9 %, Luik 17,7 %, Kortrijk 6,3 %, Lier 6,1 %, Brugge 1,8 %...
In de komende jaren zal de groei vertragen. Het aantal kinderen per moslima zal geleidelijk verminderen en de laïcisering zal toenemen.

(De Standaard 19.03.16)
 
  G.V.

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 236 / 1125276

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License