missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Juli 2013

maandag 1 juli 2013 door G.Verbist, mafr.

[marron]« In Brussel winnen de extremisten terrein »[/marron]

Politicoloog Bilal Benyaich (VUB) onderzoekt het radicale denken bij Marokkaanse moslims in Brussel, en schreef er een zeer toegankelijk boek over.


Islam en
radicalisme
bij Marokkanen
in Brussel
  Bilal Benyaich
  Uitg. van Halewyck,
Leuven 2013,
208 blz. 17,50 euro.
ISBN: 9789461311863

Volgens Benyaich zijn er vandaag in Europa niet plots meer moslimterroristen die tot gruweldaden in naam van het geloof bereid zijn. Wel neemt [bleu]de brede radicalisering van de moslimgemeenschap[/bleu] toe, en daarin wortelt het jihadisme. De militante extremisten die van een radicaal een jihadi kunnen maken, winnen ook in Brussel terrein.

Voor islamisten in het algemeen zijn twee elementen frustrerend: de jarenlange westerse greep op de Arabische wereld, en hun grondige hekel aan de hedendaagse westerse waarden. Daarom verwijzen jihadi’s daar altijd naar, al hebben ze ook individuele en sociale motieven. Voor hen is de geopolitiek erg belangrijk.

Onder de radicalen is slechts een kleine minderheid te vinden voor geweld. In Brussel gaat het om enkele tientallen jihadi’s, en zij richten zich vooral op het buitenland. Voor de overige radicale moslims is het vooral belangrijk dat ze geen compromissen sluiten wat hun geloof betreft.

[bleu marine]Het salafisme[/bleu marine], de strikte beleving van de islam, wint in Brussel veel terrein. Die salafisten trekken zich terug uit de samenleving en zijn obsessief met het geloof en het hiernamaals bezig. Onder hen heb je enkele honderden militante salafisten, die hun visie introduceren bij andere gelovigen, die intimideren en indoctrineren. Ze zijn zeer actief en steeds minder praktiserende gelovigen durven tegen hen en tegen de salafisten in te gaan, hoewel het maar om enkele duizenden van de meer dan 130 000 Marokkaanse Brusselaars gaat. Zo wordt het salafisme steeds meer norm. Voor kansarme jongeren een vlotte springplank naar jihadisme. Met repressie alleen zullen onze beleidsmakers er dus niet komen, we moeten ook dringend het sociaal kerkhof in Brussel aanpakken. De extremisten hebben zelfs haast het monopolie over de islam op het internet…

Marokko en België moeten veel vaker samenzitten om over dit onderwerp te praten, nu werken ze naast elkaar. Vooral [bleu] Saoedi-Arabië en Qatar [/bleu] financieren en verspreiden hier het salafisme. Daar zijn ze mee bezig sinds einde ’60.

[bleu]Wat moet er gebeuren?[/bleu] Hoe kun je nu denken dat we dit plots gaan oplossen door baarden te spotten?! Mannen met baarden zijn vaak traditionele salafisten, terwijl de echte jihadi’s geen baard hebben. Op termijn moet de politiek vooral [bleu] jongeren activeren. Denken aan de volgende generaties, en hen werk en structuren bieden [/bleu]. Bovendien is transparantie voor de moskeeën van groot belang. Moskeeën moeten hun informatie delen, hun boekhouding openbaar maken. [mauve fonce] (Bilal Benyaich, in Knack. 29.05.13.)[/mauve fonce]

[marron]RAMADAN[/marron] – begint op [marron]9 juli 2013[/marron].


[vert] “ O gij, die gelooft. Aan u is voorgeschreven het vasten, gelijk het voorgeschreven was aan wie vóór u waren “ [/vert] (Koran 2/183)

Gelovigen ! Het is jullie plicht om te vasten. Voor hen die niet kunnen, voorzie een arme van eten. Ook vasten is goed voor jullie. RAMADAN is de maand waarin de KORAN als gids geopenbaard is.

De moslims herdenken ook dat Mohammed de eerste teksten van de Koran geopenbaard kreeg. De moslims proberen ook gedurende deze maand de gehele Koran te lezen.

[bleu marine]Deze tijd eindigt met het Suikerfeest – Id al-Fitr + / - 8 augustus. [/bleu marine]

KMS (Kerkelijk Multicultureel samenleven) en El kalima geven een wenskaart uit. Een wens in 6 talen op de kaart (Nederlands, Frans, Arabisch, Turks, Spaans, Engels) – 0,60€ – : bestellingen @kms.be

[bleu marine]************[/bleu marine]

[bleu marine]Achtste katholieke kerk[/bleu marine] in de Verenigde Arabische Emiraten. Zij werd gebouwd op een perceel geschonken door de emir van Dubaï. In de regio wonen 2,5 miljoen katholieken (vooral Filippijnen) [mauve fonce](Kerknet 15.06.13.)[/mauve fonce]

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 228 / 1114575

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License