missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Januari 2014

dinsdag 14 januari 2014 door G.Verbist, mafr.
[marron]Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen[/marron]
[marron]VAN 18 TOT 25 JANUARI 2014[/marron]

[vert] Bijbeltekst voor deze week : “ Is Christus dan verdeeld ? “[/vert]

Deze zin komt uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs. Steven H.FUITE, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België, schrijft het volgende [mauve fonce](uittreksels)[/mauve fonce] : “ Met deze retorische vraag komt Paulus meteen terzake en roept de eerste christenen op eensgezind te zijn, scheuringen te vermijden en in denken en overtuiging volkomen één te zijn… Het streven van onze verschillende christelijke Kerken naar samenwerking en zichtbare eenheid zou moeten voortkomen uit een warm verlangen en niet als een van buitenaf opgelegde taak moeten worden ervaren…. In Christus geloven kan nooit iets anders zijn dan leven in verbondenheid.

Zo is er één Kerk, zij het in verschillende vormen. De nadruk mag nooit liggen op wat ons scheidt of onderscheidt. Wat ons verbindt is altijd zoveel meer. Alleen sámen zijn wij als kerken Kerk van Christus. Met regelmaat ontmoeten de Rooms-Katholieke Kerk, de Anglicaanse Gemeenschap, de Orthodoxe Kerken en de Verenigde Protestantse Kerk in België elkaar in het [bleu] Overlegorgaan van de Christelijke Kerken [/bleu] in België, een oecumenisch overlegplatform op nationaal niveau. Ontelbaar zijn ook de onderlinge contacten tussen lokale kerkgemeenschappen…

De Kerk is geen doel op zich. God heeft de wereld op het oog. Een wereld, helaas getekend door zoveel leed en onrecht. Er is in het voetspoor van Hem die kwam om zich te geven, veel te doen, en als het maar even kan, doen we dat samen. Deze Gebedsweek drukt de diepe grond uit waardoor wij allen gedragen worden en die ons noopt tot bescheidenheid over ons eigen clubje. Bescheidenheid, ook in andere zin: niet wij zorgen voor de eenheid, de Ene omvat ons. Wij allen zijn van Christus. “

[mauve fonce]Brochure voor deze week te verkrijgen te[/mauve fonce]: Brussel, bij Licap, Guimardstraat; te Antwerpen, Boekhandel ‘De Drie Leliën’; ‘Benedictusheem, St.Andriesabdij, Loppem; Pastoraal Informatiecentrum, Hasselt.

[mauve fonce]Oecumenische Vieringen op verschillende plaatsen[/mauve fonce] >> zie uw Parochieblad.

[marron]Bisschop Athenagoras Peckstadt wordt orthodoxe
metropoliet van België
[/marron]

De heilige Synode van het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel heeft bisschop Athenagoras verkozen tot nieuwe metropoliet van België en exarch van Nederland en Luxemburg. Hij wordt voorzitter van de orthodoxe bisschoppenconferentie van de Benelux.

Hij werd geboren te Gent, als zoon van Ignace Peckstadt, aartspriester van de orthodoxe parochie van Gent.

Hij behaalde een master theologie aan de Universiteit van Thessaloniki (Grienkenland). In 1996 tot priester gewijd en sinds 1994 belast met het gastenprogramma van de orthodoxe kerk op de openbare omroep in ons land. In 2003 werd hij hulpbisschop van de metropoliet van België. De afgelopen jaren was hij ook aalmoezenier in de luchthaven van Zaventem. Hij staat bekend om zijn inzet voor de oecumene.

Zijn intronisatie had plaats op 21 december in de orthodoxe kathedraal van Brussel. Waren o.a. aanwezig kardinaal Danneels en Mgr. Johan Bonny, die in naam van de bisschoppen van België hem feliciteerde.

[bleu marine]*************************************[/bleu marine]

100.000 orthodoxe gelovigen maken deel uit van 29 parochies in de Benelux : Nederland telt ongeveer 15 000 gelovigen en Luxemburg 1200 De anderen leven in ons land, waarvan een 2000-tal Vlamingen.

Te Brugge is de middeleeuwse Sint-Jooskapel in het hart van de stad een orthodoxe parochiekerk geworden, van de heilige Konstantijn en Helena. Dit gebeurde in 2007. De gelovigen zijn van diverse afkomst: Grieken, Russen, Oekraïeners, Wit-Russen, Serviërs, Roemenen, Bulgaren, Géorgiërs, maar ook Belgen. [mauve fonce](Kerknet)[/mauve fonce]

Te Antwerpen is de Sint-Jozefkerk sinds 5 jaar geen parochiekerk meer, maar zijn het de Russische orthodoxen die er hun erediensten vieren.

[bleu marine]*************************************[/bleu marine]
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 256 / 1124990

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License