missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

ONTMOETING & DIALOOG - Oktober 2016

zaterdag 1 oktober 2016 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

[marron]Dalai lama te gast op interreligieuze ontmoeting in Univ.Louvain-la-Neuve[/marron]

In debat met Mgr.De Kesel, Salah Echallaoui (moslim executieve), Steven Fuite (protestantse kerken) en Albert Guigui (joodse gemeenschappen).

In de inleidende toespraak van de Dalai lama stonden de woorden [bleu] liefde, medelijden en altruïsme [/bleu] centraal. Hij moedigde de jongeren aan om de materialistische cultuur te overstijgen, om zich in hun opleiding de echte waarden eigen te maken en zo mee te bouwen aan een betere wereld.

En als jullie religieuze of filosofische overtuigingen hebben, aarzel dan niet om ze verder te ontwikkelen en je er volledig aan te wijden, in respect voor de andere godsdiensten en levensbeschouwingen.

In het debat kwam aan bod de vaak gehoorde stelling dat godsdiensten bron van oorlog zouden kunnen zijn. Voor de Dalai staat elke ware godsdienst ten dienste van de vrede en de liefde.

In verband met de dialoog tussen geloof en wetenschap, hebben beiden een eigen waardevolle inbreng in een ander register dat niet verwisseld kan worden. De één mag zijn waarden niet opleggen aan de ander.

Na afloop was de stemming unaniem: deze ontmoeting had de hooggespannen verwachtingen overtroffen en de deelnemers laten groeien in menselijkheid en spiritualiteit.

(Tommy Scholtes,sj. Kerknet. 13.09.16.)
 

[marron]Hulde aan pro-christelijke initiatieven van moslims[/marron]

Op hun overleg te Amman (Jordanië) hebben de belangrijkste kerkleiders van het Midden-Oosten hulde gebracht aan initiatieven van moslimleiders in de regio die extremisme verwerpen en de rol herkennen van christelijke gemeenschappen als integraal onderdeel van de Arabische cultuur en de regio. Veel lof was er ook voor Egypte, dat de bouw van kerken recent met een nieuwe wet heeft vereenvoudigd.

Tot slot vestigen de kerkleiders nog de aandacht op de rol van de internationale gemeenschap in de opvang van vluchtelingen.

(Kerknet.Sept.)
 

[marron]Oosterse Kerken willen wereld wakker schudden[/marron]

Een concreet resultaat van het overleg te Amman: een delegatie van kerkleiders van de Oosterse Kerken zal een wereldtournee maken om regeringen en politieke leiders bewust te maken van de ernst van de [bleu]aanhoudende vervolging van christenen[/bleu] en de dramatische situatie en heikele toekomst van christenen in het Midden-Oosten.

(Kerknet 13/09/16)
 

Naar aanleiding van [bleu]het Offerfeest [/bleu] (op 12 september) heeft Mgr. Jozef De Kesel een boodschap van vrede en wensen gezonden naar de moslimsgemeenschappen.

[marron]30ste internationale interreligieuze vredesontmoeting in Assisië[/marron] heeft plaats gehad van 18 tot 20 september.

Voor de oecumenische patriarch van Constantinopel, [bleu marine]Bartolomeus I[/bleu marine], begint de vrede in het binnenste van zichzelf. Hij heeft ook gesproken over het milieu en de bescherming ervan.

Gedurende meer dan een uur, heeft [bleu marine]paus Franciscus[/bleu marine] de meer dan 500 deelnemers één na één begroet.

  “ Wij hebben geen wapens, maar wij geloven in de zachte en nederige kracht van het gebed… Onze religieuze tradities zijn verschillend. Maar het verschil is voor ons geen reden voor conflict, voor polemiek en voor koude afstand … Wij hebben samen gebeden voor elkaar. “ [mauve fonce](Paus Franciscus)[/mauve fonce]

De slottoespraak van de Paus kun je lezen (in het frans) in Breuklijnen September N° 105..

Belgische bisschoppen, verbonden met Sant’Egidio, namen deel aan deze dagen. Mgrs. Bonny (Antwerpen), Lemmens (Mechelen-Brussel), Delville (Luik).

(ZENIT)
 

[bleu marine]Mohamed Achaibi[/bleu marine], vicevoorzitter van de belgische Moslimexecutieve, en [bleu marine]Taher Tujgani[/bleu marine], de voorzitter van de Raad van imams van België, waren ook aanwezig en hadden een kort gesprek met de paus. Deze was zeer hartelijk en hij vroeg naar de situatie in België en naar de pijn die we allemaal voelen na de aanslagen in Zaventem en Brussel. Achaibi vindt dat de geest van Assisi nu in onze gemeenschappen nog sterker verspreid moet worden. En hij verzekert dat de Moslimexecutieve daar werk van zal maken, door samen met andere geloofsgemeenschappen initiatieven op te zetten. De aanwezigheid van Tujgani is heel belangrijk, want hij zal op basis van zijn persoonlijke ervaring hier met onze imams verder kunnen werken.

Wij betreuren dat de [bleu marine]Vlaamse pers[/bleu marine] deze belangrijke ontmoeting totaal negeert. De slotceremonie werd live uitgezonden door de Italiaanse TV. Er waren journalisten van wereldwijd, maar Vlaanderen bleef doof en blind. Dat is zeer jammer. De media staan wel op de eerste rij telkens de naam van God misbruikt wordt voor oorlog of geweld. Maar als de wereldgodsdiensten elkaar ontmoeten om samen een boodschap van vrede te verspreiden, geven onze media niet thuis. Ze verwaarlozen daarmee hun maatschappij-opbouwende rol.

(Kerknet. 22.09.16.)
 

[marron]Boodschap van Paus Franciscus
voor de Werelddag van de MISSIES
[/marron]
op 23 october 2016.

(uittreksels)
 

“ Het Jubileum nodigt ons uit de ’ missio ad gentes ’ te beschouwen als een groot, immens werk van barmhartigheid zowel spiritueel als materieel … wij worden allen uitgenodigd [bleu]naar buiten te komen[/bleu], terwijl elkeen zich in dienst stelt van de anderen met zijn eigen talenten, zijn eigen creativiteit, zijn eigen wijsheid …

Elk volk, elke cultuur hebben het recht de heilsboodschap te ontvangen die een gave van God is voor allen. Dat is des te noodzakelijk als wij beschouwen hoeveel onrechtvaardigheden, oorlogen, humanitaire crisissen vandaag wachten om een oplossing te vinden …

[bleu]Uit zijn eigen comfort treden[/bleu] en de moed hebben al de periferieën te vervoegen die nood hebben aan licht van het Evangelie ...”

[marron]500 jaar Reformatie en 50 jaar oecumenische dialoog[/marron]

Paus Franciscus et de Lutherse Wereldbond, die 66 miljoen lutheranen wereldwijd vertegenwoordigt, zullen dat samen vieren te Lund in Zweden, op 31 oktober en 1 november.Het is het begin van het Lutherjaar 2017.

Deze herdenking staat in het teken van dankbaarheid, berouw en het engagement voor een gemeenschappelijke getuigenis

(Kerknet 2.6.16.)
 

[marron] “ Niet bang zijn voor islamisering van Europa “ [/marron]

Volgens Kardinaal Kasper moet Europa niet bang zijn voor de islam, wel voor een kleurloos christendom dat geen uitstraling meer heeft.

[bleu]“Wij moeten niet bang zijn voor de islamisering van Europa. Wij moeten ons wel zorgen maken over de zwakte van Europese christenen.” [/bleu]

Dat zei de Duitse curiekardinaal Walter Kasper tijdens een bezoek aan zijn vaderland. De Europese christenen stoppen vandaag hun geloof vaak laf weg.

Maar Europa kent ook een groeiende geestelijke nood. Daarom worden christenen uitgedaagd om [bleu]orientatie te bieden, licht te zijn, mensen te steunen en met raad en daad bij te staan en te stralen van vreugde[/bleu].

(RADIO VATICANA – Kerknet 26.09.16.)
 
  G.Verbist, mafr.

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 351 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License