missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Franz Gils

mardi 19 février 2008 par J.V.
Pater Franz Gilsheeft ons op zaterdag 16 februari 2008 rond 13 uur verlaten.

De confraters van Antwerpen (Keizerstraat) waakten bij hem sinds woensdagavond, omdat ze wisten dat het einde naderde. Pater Leo Bombay was bij hem toen Frans stierf. De dokters hadden hem gezegd dat hij Kerstmis 2007 niet meer zou halen, maar zijn hart wist wel beter. Rustig en diep heeft hij zich voorbereid.

Franz werd geboren te Turnhout, in de Antwerpse Kempen, op 29 september 1924. Zijn secondaire studies deed hij in het klein seminarie van Hoogstraten. Hij trad binnen in Boechout in september 1941, deed zijn noviciaat in Sint-Kruis bij Brugge en het scholastikaat in Heverlee, waar hij op 29 maart 1948 priester werd gewijd. Van oktober 1948 tot juli 1950 studeerde hij aan de Gregoriana te Rome en bekwam er een licentiaat in kerkelijk recht.

Benoemd in Zuid-Oost Kongo, begint Franz in september 1950 als professor op het klein seminarie van Mungombe. Begin 1951 wordt hij onderpastoor van de Kathedraal van Bukavu, belast met de Europeanen en tegelijkertijd godstdienstleraar in het Intituut van de H. Familie. De benoemingen volgen in snel tempo : januari 1955 onderpastoor en directeur van de scholen in Mutongo, september 1956 hetzelfde werk in Bobandana. In april 1959 maakt hij deel uit van de stichtingsploeg van Matanda. Na zijn verlof (en grote retraite in Mours) in 1960 wordt hij onderpastoor en directeur van de scholen in Jomba. In juli 1963 wordt hij algemeen econoom van het bisdom Goma. In september 1969 vinden wij hem terug als pastoor te Walikale. In januari 1973 gaat hij als onderpastoor naar Mweso, waar hij ook verantwoordelijk is voor het catechumenaat. In oktober 1975 heeft hij dezelfde opdrachten in de parochie van de kathedraal van Goma. In januari 1977 begint hij in Buhimba met het klaar maken van het terrein voor het klein seminarie.

Na zijn verlof in 1978 en de sessie in Jeruzalem, wordt hij in januari 1979 als documentalist benoemd in het generalaat te Rome. In 1983 maakt hij deel uit van het Centraal Comité van het Heilig Jaar en doet daar als enige niet-Italiaan vooral vertaalwerk. Daarna vraagt Kardinaal Gantin hem te helpen bij het beantwoorden van de vijfjarige rapporten van de bisschoppen die op bezoek "ad limina" komen. In gans die periode werkt hij ’s voormiddags op het Vaticaan. Op 17 december 1985 vertrekt Franz terug naar Kongo, op vraag van de bisschop van Mahagi, om het secretariaat en de archieven te organiseren. In november 1987 verlaat hij definitief Kongo.

Op 1 december 1987 wordt Franz benoemd in Namen voor Vivant Univers. Hij staat in voor de algemene administratie, werkt er een enorm kaartsysteem uit met de gegevens van boeken en tijdschriften die als interessante documentatie nuttig kunnen zijn voor het tijdschrift, verbetert teksten. Hij maakt zelf ook enkele reizen als journalist-fotograaf : Mali (1988) – Pygmeeën (1991) – Beni (1993) en Mozambique (1996).

Op 30 maart 2000 verlaat hij Namen en Vivant Univers en vestigt zich in onze gemeenschap van de Keizerstraat te Antwerpen. Daar blijft hij actief als tekstverbeteraar voor verschillende tijdschriften, als vertaler van artikels en samensteller van verschillende ’notices nécrologiques" voor Petit Echo. En tot aan zijn laatste vertrek naar Sint-Vincentius was Franz present op de dienst van het onthaal…

De eucharistieviering zal plaats hebben in de parochiekerk Sint Carolus Borromeus te Antwerpen (H. Conscienceplein) op vrijdag 22 februari 2008 om 10 uur 30, gevolgd door de teraardebestelling op onze begraafplaats te Varsenare. Concelebranten brengen albe en stola mee. Koffietafel in de Keizerstraat. Gelieve pater econoom te verwittigen.

Jef Vleugels, prov.secr.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 787 / 1102526

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License