missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Mathieu Janssen

lundi 6 août 2018 par Jef Vleugels
  Na enkele dagen palliatieve zorgen in Avondrust is onze confrater
 
Mathieu Janssen


op zondagmorgen 5 augustus 2018 vredig ingeslapen.

Mathieu Janssen werd op 16 maart 1931 geboren te Opglabbeek in de provincie Limburg. Zijn ouders waren welstellende landbouwers. Mathieu - maar voor vrienden en kennissen was het Thies - was de zesde van acht kinderen. Hij volgde de klassieke humaniora in het kleinseminarie van Sint-Truiden, waar hij goed stond aangeschreven en een excellent leider was in de KSA. In september 1950 trad hij binnen bij de Witte Paters te Boechout en deed vervolgens het noviciaat te Varsenare. Voor zijn theologische studies werd hij naar Eastview gestuurd, waar hij zijn missionariseed aflegde op 16 juni 1956. Tijdens zijn verblijf in Canada, stierf zijn moeder (1955), en minder dan een jaar later ook zijn vader (1956). Mathieu verwerkt dat verlies in een geest van diep geloof. Omwille van die familieomstandigheden beëindigt Mathieu zijn theologie te Heverlee, waar hij op 21 april 1957 priester wordt gewijd. Zijn professoren beschrijven hem als zeer edelmoedig, aangenaam in omgang, dienstvaardig en discreet. Hij neemt het leven ernstig, is zeer plichtbewust en een groot werker. Hij neemt initiatief en is een goed organisator. Hij heeft een open geest en is intellectueel begaafd. Alhoewel hij Uganda had gevraagd, wordt Mathieu benoemd in Congo, in het bisdom Kasongo.

Na het volbrengen van zijn "militaire dienst" in de vorm van koloniale wetenschappen aan de universiteit van Leuven, vertrekt Mathieu op 22 april 1958 en wordt onderpastoor en directeur van de lagere school benoemd op de parochie van de kathedraal van Kasongo. Een goed jaar later wordt hij professor op het kleinseminarie van Mungombe. In oktober 1962 is hij pastoor van de pas gestichte parochie van Ngene. Er wordt een nieuwe kerk gebouwd, die wordt ingehuldigd op Paasdag 1964, amper enkele maanden voor de rebellie van Mulele in juni 1964, die Mathieus evacuatie naar België tot gevolg heeft. Na een lang verlof, tijdens hetwelk hij zich speciaal in liturgie herbront, vinden we Mathieu tijdelijk terug in Kabgayi (Rwanda) op het kleinseminarie. In juli 1965 kan Mathieu terug naar Ngene. In oktober 1965 wordt hij benoemd in het pas heropend kleinseminarie van Shabunda. In maart 1967 keert hij nogmaals terug naar Ngene. Na zijn verlof en de grote retraite te Rome in 1969, wordt hij in 1970 pastoor te Kalima. Hij is dan ook lid van de priesterraad van de bisschop. Hij bouwt veel lagere scholen, vooral in de "cité Kakutya", voorziet succursalen van een kapel en lanceert overal de "Communautés Chrétiennes Vivantes" (CCV). In 1974 komt hij van verlof terug via Kinshasa, waar hij met veel interesse de Zaïrese ritus ontdekt. In 1974 wordt Kakutya parochie en hij bouwt er het huis van de paters. Ondertussen slorpt de vorming van de verantwoordelijken van de CCV meer en meer zijn tijd op.

In september 1980 komt hij erg vermoeid op verlof en neemt een sabbatjaar. Hij begeleidt tweemaal sneeuwklassen in Zwitserland, volgt in Sappelenbos en Antwerpen sessies over Kerk en Maatschappij, Bijbel en Groepsdynamiek, en volgt in maart 1981 de sessie/retraite in Jeruzalem.

Terug in Congo wordt hij pastoor te Lulingu. In augustus 1986 vertrouwt men hem de leiding toe van het "Centre de Formation Catéchétique" te Kinkungwa. Daar heeft hij, dertien jaar lang, het beste van zichzelf gegeven en zijn rijke pastorale ondervinding ten dienste kunnen stellen van de catechisten. Hij schrijft daarover zelf : "Ce centre était un petit campus : 16 maisons pour accueillir les 16 candidats-stagiaires avec leur famille. Ils venaient de toutes les paroisses du diocèse pour toute une année de formation. Les cours étaient surtout la Bible, la méthodologie catéchétique, la pastorale dans la communauté avec les différents ministères, l’initiation aux sacrements, la liturgie et la prière communautaire. Aussi les épouses recevaient une formation appropriée et adaptée à leur tâche et vocation de mamans et épouses de catéchistes et pasteurs. Il y avait des religieuses pour cette formation. Il y avait même des cours d’alphabétisation, de couture, de cuisine et d’hygiène". Hun werk wordt een eerste keer brutaal onderbroken door de verovering van Laurent Désiré Kabila in 1997 en een tweede keer in augustus 1998 tijdens de rebellie van het RDC (Rassemblement Congolais pour la Démocratie), dat Kabila bestrijdt. De paters en het personeel moeten vluchten en het Centrum wordt leeggeroofd. Mathieu komt eind maart 1999 in België toe. Op de suggestie van Patxi Otondo, regionaal, dat hij eventueel naar Goma of Lubumbashi zou kunnen komen, antwoordt hij : "Cela dépendra de l’évolution du pays et de mon évolution personnelle ".

Hij begint alvast een sabbatjaar. In september volgt hij de Engelstalige sessie MDT (Missionary Discipleship Today) te Jeruzalem. Eind augustus 2000 trekt hij naar onze gemeenschap van Antwerpen, waar hij weldra gaat samenwerken met onze confrater Leo Van Doninck, aalmoezenier van de Afrikaanse Gemeenschap - Fraternité Africaine KARIBU. Niet voor lang echter, want in de eerste maanden van 2001 wordt Mathieu als econoom te Genk benoemd. Reeds in april krijgt de provinciaal een gezamenlijk schijven van de Afrikaanse gemeenschap : "In de Afrikaanse gemeenschap heeft hij op een jaar tijd zoveel verwezenlijkt dat wij versteld staan dat hij plots moet heengaan. Met zijn opgewekt karakter, zijn zin voor diplomatie, zijn grote kennis van de Afrikaanse talen en zijn zin voor humor staat hij heel dicht bij de parochianen/.../ Vooral voor de oudsten onder hen doet het zoveel deugd eens in hun eigen taal te kunnen praten/.../ Hij hielp zo dikwijls ruzies bijleggen tussen de Zwarten van verschillende oorsprong. Ook heeft hij de groep "Famille Chrétienne" opgericht/.../ Zijn er geen leken die zijn werk in Genk kunnen doen ? Naar eigen zeggen is hij geen geboren econoom ondanks zijn ervaring in Afrika". In augustus volgde een tweede brief met nog meer handtekeningen.

Een jaar later mag Mathieu terug naar Antwerpen, waar hij op 15 december 2003 door de bisschop officieel tot pastor van de Afrikaanse Gemeenschap wordt benoemd. Hij organiseert mooie vieringen, preekt met enthousiasme. De samenwerking met het Pastorale Team van Karibu verloopt niet altijd even vlot. Begin 2007 geeft hij zijn ontslag om eindelijk, zo zegt hij, vrij te zijn als gepensioneerde.

Mathieu blijft in Antwerpen en geniet van het leven. Met de jaren komen de eerste tekenen van Alzheimer. In maart 2013 vervoegt Mathieu Avondrust (Varsenare) waar hij de beste zorgen geniet. Fysiek blijft hij goed, maar hij herkent minder en minder zijn bezoekers. Daarna volgt een langzame aftakeling…

  De verrijzenisliturgie zal plaats hebben op zaterdag 11 augustus om 10u30 in onze kapel van Varsenare, gevolgd door de teraardebestelling aldaar.

 
Jef Vleugels
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 778 / 1152704

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License