missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Overlijden

Pater Jozef Vander Linden

vendredi 12 octobre 2007 par J.V.

Wij vernamen gisterenavond (11 oktober 2007) met ontsteltenis het overlijden van onze confrater

Jozef Vander Linden

Men had hem ’s morgens in bed gevonden, bewusteloos en moeilijk ademend. Overgebracht naar het Sint-Janshospitaal in Brugge stelden de geneesheren een zware hersenbloeding vast, waartegen zij machteloos stonden. Jozef was in coma en overleed nog dezelfde avond. ’s Maandags had hij onze provinciaal nog over en weer naar Brussel gebracht met de wagen en ’s woensdags was hij aanwezig op de conferentie over de Conseil Plénier van Addis Abeba.

Jozef werd op 21 april 1934 geboren te Sint-Maria-Oudenhove, in Oost-Vlaanderen. Hij liep school in het Sint-Lievenscollege te Gent en trad binnen in Boechout in september 1954. Na het noviciaat in Varsenare en theologie in Heverlee, legde hij er zijn eed af op 3 juli 1960 en werd er priestergewijd op 2 februari 1961 door Mgr. Schoenmaeckers.

Na de sessie van Mours, vertrok hij op 12 december 1961 naar het toenmalige Haute-Volta, nu Burkina Faso. Benoemd voor de Région Est-Volta, leert hij de taal van de Mossi, het More, in de CELA van Guilongou. Gans zijn missionarisleven zal hij bij de Mossi blijven. Na enkele jaren als vicaris te Tikare, wordt hij eind 1964 pastoor te Gourcy, waar hij na zijn eerste verlof in België terug naartoe gaat. In mei 1970 wordt hij weer vicaris in Tikare, in 1975 wordt hij er pastoor. De regionaal schreef over Jozef : "Missionnaire très sérieux et très zélé ; un peu trop tendu dans son travail. Même quand il veut se détendre, on sent que c’est par devoir". In september 1979 wordt hij pastoor benoemd van de Kathedraal in Ouahigouya, waar hij, twee jaren (’84-’86) als pastoor te Titao uitgezonderd, zal blijven tot in 1994. De regionaal van Burkina Faso, in die periode onze landgenoot Hubert Huybrechts, noteerde : "Il a le souci de former des communautés chrétiennes. Aimé par les gens. Sa foi est contagieuse. Jozef est un homme de communauté, qui cherche et sait faire l’unité. La communauté des prêtres et les deux communautés de sœurs (africaines et européennes) travaillent vraiment ensemble et prient ensemble. Il sait mettre de l’ambiance dans sa propre communauté, encourager et soutenir les confrères. Très estimé par son évêque et les prêtres africains." De vorming van de leken was voor hem een prioriteit, alsook het engagement van de Kerk in ontwikkelingsprojecten.

Zijn laatste benoeming in Burkina was Burzanga, waar hij pastoor was vanaf 1995 tot zijn benoeming in België in 2001. Hij heeft toen de overdracht van de parochie naar de inlandse geestelijkheid prachtig begeleid. De provinciaal van België had hem inderdaad gevraagd om verantwoordelijke te worden te Varsenare. In deze laatste functie heeft Jozef zich helemaal gegeven, met veel liefde en begrip voor zijn oudere confraters, en met een diepgegronde vroomheid, die gans de gemeenschap heeft opgetild. Vier jaar lang, tot hij het psychologisch niet meer aankon. In augustus 2005 nam hij de verantwoordelijkheid van de gemeenschap van Brugge op zich, tot deze gemeenschap werd opgedoekt.

Het nieuws van zijn onverwacht heengaan kwam bij velen van ons zeer hard aan.

De uitvaart zal plaats vinden op donderdag 18 oktober 2007, om 10 u 30 te Varsenare in onze kapel, gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof daar. De confraters die verlangen te concelebreren brengen een albe en een paarse stola mee. Gelieve pater econoom van Varsenare te verwittigen van uw aanwezigheid.

Jef Vleugels, prov. secr.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 1350 / 1114548

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License