missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Thierry Moyersoen

jeudi 20 mai 2010 par J.V.
Gistermorgen, woensdag 19 mei 2010, hebben we onze confrater
 
 
Pater Thierry Moyersoen 

dood aangetroffen in zijn bed.

 
Ondanks zijn zware gezondheids- problemen, had niets zo’n plots einde laten vermoeden…

Thierry Moyersoen werd geboren te Aalst op 23 maart 1940, als achtste van elf kinderen. Vader was toen volksvertegenwoordiger, maar zal later verschillende ministerposten bezetten. Na een bewogen (in aantal scholen en jaren) humanioraleven, trad hij in 1961 binnen in Boechout, deed het noviciaat in Varsenare en volgde theologie in Heverlee, waar hij op 30 juni 1968 priester werd gewijd. Nog datzelfde jaar vertrekt hij op 18 oktober naar het toenmalige Kongo.

Eerste benoeming : onderpastoor in Mongbwalu, in het bisdom Bunia. Acht jaar later gaat hij voor enkele maanden naar Geti, om dan in 1977 voor een lange periode te werken in Mudzi Maria, waar ook de Prokuur van het bisdom gevestigd is. Hij wordt er in 1985 directeur van het Jeugdcentrum (CAJEC), dat de geestelijke en menselijke vorming van de jeugd beoogt. Datzelfde jaar heeft hij een zwaar ongeval, waarbij zijn been verbrijzeld wordt door een vallende boom. In 1991 wordt hij Overste van Mudzi Maria en in 1993 verantwoordelijke van de Dienst Caritas van het bisdom Bunia. Met een groep vrijwilligers engageert hij zich voor de gedetineerden in de gevangenis van Bunia : medische verzorging, voedsel voor de armsten onder hen, verdediging van hun rechten, installatie van water en elektriciteit, speciale aandacht voor de minderjarige gevangenen… Hij verleent ook financiële steun aan de drie hospitalen, de verpleegsterschool en 20 dispensaria van het bisdom. Weldra komt daar nog de leiding bij van het door hem gestichte CIDRI (Centre d’Initiation de Développement Rurale de l’Ituri). In 1996 leidt hij zijn watervoorzieningprojecten vanuit het Regionalaat van Bunia. De invasie van Kabila-père zal ook hem verplichten het land voor enkele maanden te verlaten.

Na zijn terugkeer, in september 1997 zal Thierry werkzaam zijn in het bisdom Mahagi, waar zijn ’pied-à-terre’ tussen zijn talrijke verplaatsingen in, Ugonjo zal zijn. Ook hier wordt Thierry directeur van de Dienst Caritas van het bisdom. Hij zet er ook zijn werk als directeur van CIDRI voort en realiseert met zijn goed gevormde ploegen waterleidingen doorheen het bisdom. Hij heeft berekend dat al zijn projecten samen aan 250.000 mensen drinkbaar water hebben bezorgd op minder dan 250 meter afstand van hun huis ! CIDRI heeft ook twee hydro-elektrische centrales op zijn actief (in Drodro en Logo). Financiering, gebouwen en vorming voor vier hospitalen, 30 dispensaria en een instituut voor medische technische vorming ; oprichting van Ciels (Centre d’Information et d’Education pour Lutte contre VIH/Sida), werkzaam in 5 centra ; oprichting van de asbl CAAMENIHU (Centre d’achat et d’approvisionnement en médicaments essentiels du Nord-Kivu en Haut Uélé), samen met Malteser International. Ondertussen is Thierry ook Afgevaardigd Gezant van de Orde van Malta in Ituri. Gedurende twee jaar vangt hij kindsoldaten op en begeleidt hen. Dat alles met de hulp van zijn familie en vrienden en van talrijke internationale organisaties. Zijn werk zal worden voortgezet door Proros vzw, gesticht door ingenieurs van de universiteiten Gent en Brussel.

Een confrater schrijft uit Ituri : "Thierry n’était peut-être pas un très bon prédicateur à la messe du dimanche, mais il a prêché en actes – ce qui est bien mieux – comme peu d’entre nous l’ont fait".

De afscheidsliturgie zal plaats hebben te Aalst, in de dekanale St-Martinuskerk (Sint-Martinusplein 5 – 9300 Aalst) op woensdag 26 mei om 11uur, gevolgd door de teraardebestelling te Varsenare.
Gelegenheid tot concelebratie. Koffietafel voorzien.
Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 478 / 1054170

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License