missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Armand Byvoet

mercredi 21 juillet 2010 par J.V.
Dinsdagvoormiddag, 20 juli 2010, is onze confrater
 
 
Pater Armand Byvoet 

na een pijnlijke ziekte stilletjes overleden in het ziekenhuis te Waterschei.
Hij was 87.

Armand werd op 24 maart 1923 geboren te Hasselt. Tot de vijfde Latijnse loopt hij school in zijn geboortestad en wordt dan enkele jaren naar Turnhout gestuurd, waar hij de derde ’Moderne’ afmaakt. In 1941 treedt hij binnen in Boechout als late roeping. Hij blijft er tot 1945 en doet dan zijn noviciaat te Varsenare. Theologie volgt hij in Heverlee, Marienthal en terug Heverlee, waar hij op 21 juli 1949 de eed aflegt en op 8 april 1950 priester wordt gewijd.

Eerste afreis naar het toenmalige Belgisch Kongo in oktober 1950, richting Lac Albert. Na enkele maanden in Badiya om de taal te leren, wordt Armand benoemd te Bunia in de parochie van Mudzi-Maria : onderpastoor, directeur van de lagere scholen, zowel van de plaatselijke schoolkinderen als die van de Europeanen, aalmoezenier van het postulaat van de Broeders Servieten. Na zijn verlof en grote retraite te Mours, en een jaar missieanimatie te Leuven, wordt hij in oktober 1959 pastoor van Mudzi-Maria. Gans zijn verdere missieleven zal zich daar afspelen.

"Ik had een parochie zo groot als Limburg, met 53 dorpen en evenveel kerken. Alle 100.000 inwoners behoorden tot één stam, de Babira’s, die eigenlijk een grote familie vormen. Ik was en blijf opgenomen in de familie van de Babira’s, als een kind van de clan. Mijn echte thuis ligt dus daar."

Armand heeft scholen en hospitalen gebouwd, een drukkerij doen draaien, een elektriciteitscentrale geïnstalleerd. Hij heeft vooral gezorgd voor de vorming van de catechisten, want, zo zei hij, het echte bekeringswerk gebeurt langs hen.

Ondertussen had hij in 1964 de rebellie van de Simba’s meegemaakt en twee keer in de gevangenis gezeten. Na zijn bevrijding kwam hij op rust in België, wat weer een jaar missieanimatie opleverde, dit maal vanuit Antwerpen, waar hij pater Hartman verving voor het veeleisende en uitputtende werk van de tentoonstellingen.

Eind 1965 is hij terug in Bunia, steeds op dezelfde plaats. In 1979 neemt hij een sabbatjaar, laat zich verzorgen, doet de sessie en grote retraite te Jeruzalem, waarvan hij enthousiast terugkeert, volgt met veel interesse een sessie in L’Arbresle… Begin 1984 wordt Armand assistent-procurator van de Prokuur te Mudzi-Maria, een beetje later adjunkt-econoom van het bisdom. Hij is tevens overste van de gemeenschap. Vanaf 1990 helpt hij enkel nog de algemene econoom en komt om de twee jaar op verlof.

In juli 1997 vestigt hij zich in de gemeenschap van Genk, van waaruit hij vooral zieken bezoekt. In juli 1999 wordt hij met open armen ontvangen door de zusters en onze confraters te Munsterbilzen.

De uitvaartliturgie zal plaats hebben op zaterdag 24 juli om 10u30 in de kapel van het WZC Sint Jozef te Munsterbilzen (Appelboomgaardstraat 8 – 3740 Munsterbilzen), gevolgd door de teraardebestelling te Varsenare.
Concelebratie zoals gewoonlijk. Koffietafel voorzien in een zaal van het rusthuis.
Jef Vleugels

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 464 / 1054170

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License