missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°99 Breuklijnen

Janvier - Januari 2016
dimanche 31 janvier 2016 par Jef Vleugels

 BELGIË : STRATEGISCH PLAN VOOR DEFENSIE VEREIST

Op 22 december 2015 hakte de federale regering knopen door over het Strategisch Plan voor Defensie. Tegen 2030 wil de regering investeren in 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, 2 fregatten, 6 mijnenjagers en 6 drones. Pax Christi Vlaanderen verzet zich uitdrukkelijk tegen de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Die hebben een onverantwoord hoge prijs, terwijl op EU-niveau al een overcapaciteit van meer dan 2.000 gevechtsvliegtuigen bestaat.

Nieuwe gevechtsvliegtuigen slorpen de middelen op die nodig zijn om het Belgisch leger te transformeren tot een beschermingsmacht voor burgers in conflictgebieden. In de huidige context is er geen behoefte aan méér gevechtsvliegtuigen, wel aan landen die zich spe-cialiseren in peacekeepingmissies. Investeringen in grondtroepen en politionele capaciteiten, luchttransportcapaciteiten, gespecialiseerde eenheden voor de opruiming van onontplofte oorlogsresten en geïmproviseerde explosieven, en inlichtingencapaciteiten zijn hiervoor veel nuttiger.
/…/
Een klein land kan en moet niet alles hebben : een ‘strategisch plan’ vereist strategische keuzes. Pax Christi Vlaanderen opteert voor een Belgisch leger dat optreedt als effectieve beschermingsmacht voor burgers in conflictgebieden. Dat draagt veel meer bij aan vrede en stabiliteit, en het kostenplaatje is beduidend lager.

Pax Christi Vlaanderen, Koerier2016/1
 

Op 24 april 2016 vindt in Brussel een nationale manifestatie plaats tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

De optocht vertrekt om 14 uur aan het Centraal Station.

Noteer deze datum alvast in je agenda.

 IN’T KORT – EN BREF

Welk is het meest opgevraagde boek in de bibliotheek van de VN ?

Niet ’Non-Violent Resistance’ van Mahatma Gandhi (1958), noch ’Zum ewigen Frieden’ van Immanuel Kant (1795), maar een thesis over de immuniteit van staatslieden die wor-den verdacht van oorlogsmisdaden is het meest geconsulteerde boek van de Dag Ham-marskjöld-bibilotheek bij de Verenigde Naties. Enkel het personeel van het secretariaat van de VN en de nationale delegaties hebben toegang tot die bibliotheek. Deze mensen lijken zich dus sterk te interesseren voor de immuniteit van hun staatslieden.

De thesis is het werk van Ramona Pedretti, een studente aan de universiteit van Luzern in Zwitserland. Ze legt uit dat staatslieden van twee soorten immuniteit kunnen genieten :

  1. De immuniteit ratione personae die staatslieden in functie verhindert te worden veroordeeld door een buitenlands rechtsorgaan ;
  2. De immuniteit ratione materiae die buitenlandse rechtbanken belet staatslieden aan een onderzoek te onderwerpen tijdens hun beroepsuitoefening - dat is dus bij officiële activiteiten die bij het ambt horen.

Welke buitenlandse delegaties het boek hebben geconsulteerd wordt door de VN niet vrij-gegeven.

Etat Islamique : la guerre est une réponse totalement disproportionnée

“Pour moi, au lieu de détruire cet Etat islamique, il faut préserver cette entité dans ce qu’elle a de local, avec les anciens partisans de Saddam Hussein. C’est-à-dire un Etat sunnite, radical certes. Mais ces sunnites, qui ont été humiliés par les chiites et soutenus par les Américains, et qui sont les mêmes qui sont marginalisés par Bachar al Assad en Syrie, ont besoin d’un Etat sunnite, comme les Kurdes ont besoin d’un Etat kurde.

Il faut qu’ils aillent quelque part, qu’ils se structurent d’une certaine manière, alors pourquoi les détruire ? Il n’y a pas de population, c’est le désert. Donc laissons-leur ce territoire. Je pense que ce sont les premiers qui vont faire le ménage sur tous ces djihadistes et établiront une certaine forme de régulation. Alors que si on les détruit, on va simplement donner un grand coup de pied dans la fourmilière et répandre tout ça partout.”

Jean-Christophe Rufin, médecin, diplomate et écrivain,
dans La Libre Belgique 10 décembre 2015
 

Plastic en Ecologie

Als de mensheid er niet snel in slaagt haar eigen afval beter te verwerken en te recycleren dreigt onze planeet in één grote stortplaats te veranderen. Een nieuw onderzoek, waarvan de conclusies ronduit alarmerend zijn, komt tot de conclusie dat er tegen 2050 meer plastic in de oceanen zal zitten dan vis.

TIME prijst Merkel om ‘moreel leiderschap’

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Angela Merkel verkozen tot ‘persoon van het jaar’ (2015). De Duitse bondskanselier wordt geroemd om haar humane aanpak van de vluchte-lingencrisis.


Compilateur/compositeur responsable : Jef Vleugels, rue Charles Degroux 118 – B-1040 Bruxelles


Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 577 / 975198

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License