missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°32 Breuklijnen

Février - Februari 2010
mardi 9 février 2010 par J.V.

 ASIEL- EN MIGRATIEBELEID

Netwerkdag KMS / AMOS geeft nieuwe adem

AMOS is de nieuwe naam van het christelijk netwerk dat vanaf vandaag (23 januari 2010) impulsen en verdieping wil geven voor een menswaardig asiel- en migratiebeleid. Initiatiefnemer KMS (Kerkwerk Multicultureel Samenleven) bracht zaterdag jl. in Mechelen ruim 75 geïnteresseerden samen om AMOS boven de doopvont te houden. AMOS is een open netwerk dat christelijk geïnspireerd is maar alle krachten en talenten wil bundelen om van het migratieverhaal geen dramatisch maar een kansenverhaal te maken, met oog voor de oorzaken.

Dit bleek meteen uit de animo voor de vier thematische werkwinkels op de netwerkdag. Er werkt gewerkt rond integratie na regularisatie, de bijzonder kwetsbare groepen zonder wettig verblijf en de actuele opvangcrisis van asielzoekers. Bijzondere interesse was er voor het vraagstuk van de ecologisch ontheemden en de gevolgen van de klimaatsituatie op het migratievraagstuk.

Voor het migratiebeleid van de toekomst stuurden de aanwezigen AMOS een duidelijke richting uit. Na de regularisatieaanpak van de voorbije maanden is het nu essentieel te investeren in de oorzaken van migratie en dus ook in de landen van herkomst ; de hele vreemdelingenwet te evalueren en te moderniseren ; een adviesraad voor migratie- en vreemdelingenbeleid te installeren ; een wettelijk kader te creëren voor objectieve regularisatiecriteria ; de oriëntatie van mensen die uitgewezen worden te professionaliseren en er voor te zorgen dat mensen zonder wettig verblijf minstens zouden beschikken over een .bewijs van aanwezigheid. in het kader van de bescherming van hun mensenrechten.

Met nieuwe adem en netwerkleden sluit AMOS het tijdperk van ’Kerkasiel.anders’ af en gaat de toekomst in met een sterke dynamiek. Op het einde van de netwerkdag kregen de aanwezigen een hertaling van de oproep van de bijbelse profeet AMOS te horen. De komende maanden wordt samen met Caritas International campagne gevoerd voor het vinden van nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers. Januari wordt vanaf 2011 de AMOS campagnemaand. Ondertussen zal het netwerk bijzondere initiatieven nemen om 18 - 35 jarigen sterker te betrekken bij de lokale initiatieven voor asielzoekers, immigranten en mensen zonder papieren. Een vernieuwde stuurgroep zal deze actieplannen uitwerken.

RKnieuws.net

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 888 / 812569

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License